Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ!!!



Εισαγωγικό σχόλιο: Για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις, και επειδή, δυστυχώς, είμαστε σε μια εποχή που τα έχουμε δει και ακούσει όλα και τίποτα δεν φαίνεται αδύνατο, ξεκαθαρίζουμε ότι το παρακάτω κείμενο αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας και έντονα ειρωνικής διάθεσης. Το συντονιστικό ανοιχτόμυαλων φοιτητών Φυσικού δεν υπάρχει (ακόμη τουλάχιστον...)


Με έκπληξη και ειλικρινή λύπη μας πληροφορηθήκαμε για κάποια κρούσματα παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς που εμφανίστηκαν μεταξύ των καθηγητών του τμήματος Φυσικού του Πανεπιστημίου Κρήτης την εβδομάδα που μας πέρασε. Η έκπληξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι καθηγητές (και το τμήμα αυτό γενικότερα) υπήρξαν στο παρελθόν μια πραγματική όαση στο παρακμιακό τοπίο των ελληνικών πανεπιστημίων. Ήταν από αυτούς που στήριξαν όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που επιχειρήθηκαν την τελευταία δεκαετία με σκοπό να μπει επιτέλους τάξη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Ήταν από τους πρώτους που υιοθέτησαν το μοντέλο της αξιολόγησης των πανεπιστημίων, γνωρίζοντας ότι η ποιότητά τους ήταν τέτοια που δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν από τη σύγκριση με άλλα ιδρύματα. Ήταν πάντοτε πρωτοπόροι στον αγώνα κατά των φοιτητικών διεκδικήσεων, των συντεχνιών και των συνδικαλιστών, που είναι τόσο οπισθοδρομικοί, που αρνούνται κάθε εξέλιξη μόνο και μόνο επειδή θίγει τα μικροσυμφέροντά τους, κρατώντας το ελληνικό πανεπιστήμιο σε τέλμα τόσα χρόνια. Τόνιζαν πάντα ότι το πανεπιστήμιο είναι ιερός χώρος διδασκαλίας όπου δε χωρούν φοιτητικές παρατάξεις, πολιτικές αντιπαραθέσεις, άσυλα και τόσα άλλα τριτοκοσμικά φαινόμενα που αποτελούν παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία, σε αντίθεση με όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του ανεπτυγμένου κόσμου.
Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι, που τόσο σπανίζουν και τόσο απαραίτητοι και πολύτιμοι είναι στον αγώνα που δίνεται για να ξεφύγει επιτέλους το ελληνικό πανεπιστήμιο από την παρακμή και την οπισθοδρόμηση, φαίνεται ότι κατρακύλησαν στο συντεχνιασμό και στην πολιτική αντιδικία που χρόνια τώρα καταδίκαζαν. Έτσι την τελευταία βδομάδα υπήρξαν περιπτώσεις όπου καθηγητές στο Φυσικό αρνήθηκαν να κάνουν μάθημα στους φοιτητές τους με τη δικαιολογία ότι κάποιοι εξ αυτών είναι συνδικαλιστές και συμμετείχαν σε πρόσφατη κινητοποίηση του συλλόγου τους για διασφάλιση της εξεταστικής περιόδου μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις (μια ακόμη από τις γνωστές θλιβερές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις που μαστίζουν χρόνια τώρα το πανεπιστήμιο). Απαίτησαν έτσι να βγουν οι φοιτητές αυτοί από το αμφιθέατρο για να συνεχίσουν τη διάλεξή τους, και όταν οι τελευταίοι το αρνήθηκαν, άφησαν το μάθημα στη μέση, ενώ έφτασαν στο σημείο να απειλούν τους φοιτητές ότι αν δεν αποβάλλουν από τις τάξεις τους τα συγκεκριμένα παράσιτα, θα χάσουν το εξάμηνό τους λόγω λευκής απεργίας των καθηγητών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη μας λυπεί ιδιαίτερα. Πραγματικά δε μπορούμε να πιστέψουμε πώς είναι δυνατόν, άνθρωποι που πάλεψαν μαζί μας για ανοιχτές σχολές και για επιστροφή του πανεπιστημίου στην ομαλότητα και την καθημερινή εκπαιδευτική του λειτουργία, να αρνούνται να επιτελέσουν το καθήκον που έχουν αναλάβει απέναντι στην κοινωνία (δηλαδή να εκπαιδεύουν φοιτητές) και να συμπεριφέρονται με τέτοιο συντεχνιακό τρόπο. Πώς είναι δυνατόν αυτοί που επικαλούνταν το συνολικό συμφέρον του πανεπιστημίου και της κοινωνίας και δέχονταν να θυσιάσουν προνόμιά τους για το κοινό καλό, τώρα να κινούνται με βάση μια συντεχνιακή και άκρως μικροπολιτική (!!!!) λογική εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου, στα πλαίσια μιας ακόμη άθλιας συνδικαλιστικής αντιπαράθεσης από αυτές που έχουν οδηγήσει το ελληνικό πανεπιστήμιο στις τελευταίες θέσεις διεθνώς. Πώς γίνεται αυτοί οι ανώτεροι άνθρωποι να πέφτουν σε ένα τέτοιο επίπεδο που χαρακτηρίζει μόνο τους χειρότερους εχθρούς τους, αυτούς που αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού πανεπιστημίου; Δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι ακριβώς αυτή η λογική που μας έφερε σε αυτό το σημείο, που έφερε τη χώρα μας στο χείλος της καταστροφής, σε σημείο να μας θεωρούν με εξευτελιστικό τρόπο την «τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης» ;
Όλοι εμείς, που αποτελούμε το πραγματικό φοιτητικό κίνημα, το κίνημα των αγανακτισμένων φοιτητών, το κίνημα που διεκδίκησε και τελικά πέτυχε ανοιχτό πανεπιστήμιο, το κίνημα που απαίτησε το πανεπιστήμιο να είναι μόνο χώρος διδασκαλίας και έρευνας και να καθαρίσει επιτέλους από παρατάξεις, συντεχνίες και πολιτικές αντιδικίες, δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους. Το ξέρουμε ότι σε αυτή την κρίσιμη μάχη κάποιοι θα λυγίσουν, κάποιοι θα παρασυρθούν από την παρακμιακή γοητεία της προσκόλλησης στο παρελθόν, του βολέματος, της διασφάλισης των μικροσυμφερόντων τους. Ακόμη και αν έρθουμε σε σύγκρουση με πρώην συναγωνιστές μας, με πρώην συντρόφους μας, δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε τα πάντα για να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε, για να δούμε τα ελληνικά πανεπιστήμια αντάξια των κορυφαίων του κόσμου, για να δούμε και πάλι τη χώρα μας δίπλα στις πιο ανεπτυγμένες, και όχι στο περιθώριο, όπως την κατάντησε η γενιά της μεταπολίτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, όσο σκληρό και δύσκολο και να μας φαίνεται, καλούμε την κυβέρνηση, την πρώτη μετά από 40 χρόνια που αποφάσισε επιτέλους να βάλει τάξη σε αυτή τη χώρα και να συγκρουστεί με τις παθογένειες που μας έφτασαν ως εδώ, να επιστρατεύσει τους καθηγητές του Φυσικού και όποιους άλλους συμπεριφερθούν αναλόγως. Αν δεν μπορεί να το κάνει επικαλούμενη κάποιο νόμο της Χούντας του Παπαδόπουλου (όπως με τους ναυτεργάτες), ή της Χούντας του Μεταξά (όπως με τους εργαζόμενους στους δήμους) την καλούμε να ξεθάψει κάποιο νόμο της Χούντας του Πάγκαλου (παππού του σημερινού Αντιπροέδρου της κυβέρνησης). Άλλωστε η χώρα μας έχει πλούσιο παρελθόν από χούντες, όλο και κάποιος νόμος θα έτυχε (;) να έχει ξεμείνει για να μπορεί να εφαρμοστεί στη σημερινή συγκυρία.
Ωστόσο «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Επειδή δεν είμαστε από αυτούς που τα περιμένουν όλα από την Κυβέρνηση, δηλώνουμε ότι θα κάνουμε μήνυση κατά των συγκεκριμένων πανεπιστημιακών για τη συμπεριφορά τους αυτή. Δεν είναι δυνατόν, αυτή την κρίσιμη περίοδο, κάποιοι να πληρώνονται για να διδάσκουν τα παιδιά του ελληνικού λαού και αυτοί, με την αυθαιρεσία που χαρακτηρίζει τις συντεχνίες και το καθηγητικό κατεστημένο στα ΑΕΙ, να αρνούνται να το κάνουν, τη στιγμή που λαμβάνουν κανονικά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Απαιτούμε την άμεση διακοπή της καταβολής των μισθών στους καθηγητές αυτούς. Σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δηλώνουμε ότι θα ζητήσουμε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο του πανεπιστημίου, καθώς θεωρούμε ότι παραβιάζεται το άσυλο και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σε χώρους διδασκαλίας και έρευνας. Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί και από πολιτικούς παράγοντες (όπως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Άδωνις Γεωργιάδης) ο νέος νόμος-πλαίσιο (που ευτυχώς αποτελεί πλέον ψηφισμένο νόμο του ελληνικού κοινοβουλίου), δίνει πλέον τη δυνατότητα να τσακιστεί το άσυλο της ανομίας και της αυθαιρεσίας που κυριαρχούσε τις τελευταίες δεκαετίες στα ελληνικά ΑΕΙ.

ΔΕ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΜΕ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΥΑΛΑ-ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Συντονιστικό ανοιχτόμυαλων φοιτητών
Φυσικού Πανεπιστημίου Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου