Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ΑΠΘ εκπέμπει η Σύγκλητος

πηγή: in.gr
 
Θεσσαλονίκη
Σήμα κινδύνου για την βιωσιμότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέπεμψε η Σύγκλητός του, σε ανοιχτή συνεδρίασή της, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα οικονομικά, διοικητικά και θεσμικά προβλήματα που φέρνουν το μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, ένα βήμα πριν το κλείσιμό του, όπως τόνισαν.

Ταυτόχρονα, εκτέθηκαν από τις πρυτανικές αρχές συγκεκριμένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να βγάλουν το πανεπιστήμιο από το αδιέξοδο της κρίσης -χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού-  σε περίπτωση που αυτές έβρισκαν την θετική ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας.

Ενώπιον της Συγκλήτου, ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, ανέφερε ότι το ΑΠΘ έχει πέσει, την τρέχουσα χρονιά, κάτω από την «κόκκινη γραμμή» του χρηματικού ποσού των 36,5 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίζει οριακά τις βασικές ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας του και την ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας λειτουργίας του ιδρύματος ακόμη και μέσα στον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ενώ η υπεσχημένη επιχορήγηση για το 2011 είχε οριστεί (ήδη μειωμένη κατά 33%) στα 29,5 εκατομμύρια, τελικά η δυνατότητα εκταμίευσης αφορά το ποσό των 24,8 εκατ. ευρώ.

Η Σύγκλητος εξέφρασε ανησυχία για τον κίνδυνο να χαθούν μαθήματα, εξετάσεις και ερευνητικά προγράμματα, εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων που παρουσιάζονται σε εξοπλισμό, αναλώσιμα υλικά, στην καθυστέρηση χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων και στην μείωση του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού από το «πάγωμα» των διορισμών και των εξελίξεων των μελών ΔΕΠ.

Επιπλέον δεν έχουν εγκριθεί ακόμη 37 μεταπτυχιακά προγράμματα, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητα λειτουργίας της φοιτητικής λέσχης από το νέο ακαδημαϊκό έτος, καθώς δόθηκαν τα μισά χρήματα από τα απαιτούμενα και ήδη εκκρεμεί συσσωρευμένο χρέος (1,6 εκατομμύρια) από παλαιότερα έτη.

Ο αντιπρύτανης Οικονομικού Σχεδιασμού, Γιάννης Παντής, ανέφερε ότι αν και το πανεπιστήμιο μείωσε φέτος το κόστος λειτουργίας του κατά 9 εκατ. ευρώ, είναι ανέφικτη η λειτουργία του με τον προϋπολογισμό των 24 εκατ. ευρώ.

Υποστήριξε ότι το πανεπιστήμιο διαθέτει σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του, και έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες, ωστόσο, δεν βρίσκουν θετική ανταπόκριση.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η οικονομική κρίση, αλλά το ίδιο το υπουργείο», είπε και πρόσθεσε: «Αφού δεν μπορούν να μας δώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για την βασική λειτουργία του πανεπιστημίου, ας μας δώσουν τη θεσμική ελευθερία, ώστε με τις δικές μας παρεμβάσεις να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητά του».

Σωτήριες προς αυτήν την κατεύθυνση παρεμβάσεις, έκρινε, την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ΑΠΘ, τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας μέσω των ανανεώσιμων πηγών, αντίστοιχης με αυτή που καταναλώνει ετησίως (5 εκατομμύρια ευρώ), και την εξαίρεση του πανεπιστημίου από νόμο για τα δημόσια έργα, που το υποχρεώνει να καταβάλει ποσά μεγαλύτερα ακόμη και κατά 70% από αυτά της αγοράς.

Έκτακτη σύνοδος

Εξαιτίας της ανησυχητικής κατάστασης που διαμορφώνεται, η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία της συνεδρίαση να οργανώσει εκδηλώσεις ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των φορέων της πόλης, την Τρίτη 31 Μαΐου.

Την ίδια μέρα, το ΑΠΘ θα διακόψει την λειτουργία του για τρεις ώρες (12.00 - 15.00) προκειμένου όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν σε κεντρική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών.

Επίσης, τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, συγκαλεί έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων, με θέμα «Τα πανεπιστήμια εν κινδύνω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου