Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

«Απολύσεις» στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών

Πηγή:Alfavita
Την Τετάρτη 16/2 στη συνέλευση του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του πανεπιστημίου της Πάτρας, μετά από εισήγηση του προέδρου Γ. Πανέτσου λήφθηκε η απόφαση για εφαρμογή των περικοπών στις πιστώσεις του μεγαλύτερου ποσοστού των καθηγητών που εργάζονταν στη σχολή με το καθεστώς του προεδρικού διατάγματος 407/80, όπως αυτό υποδείχθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Ο πρόεδρος μάλιστα πρότεινε δύο «εναλλακτικές»:δίδακτρα ή κλείσιμο του τμήματος!
Το τμήμα απασχολεί 18 μέλη ΔΕΠ (3 ακόμη είναι σε αναμονή για διορισμό) και μέχρι πρότινος 45 καθηγητές με σύμβαση ΠΔ 407/80 (η σύμβαση από Σεπτέμβρη από ετήσια έγινε εξαμηνιαία). Ουσιαστικά οι συμβασιούχοι καθηγητές αποτελούν πάνω από το 70% του διδακτικού προσωπικού του τμήματος, γεγονός που τους ορίζει αναγκαίο προσωπικό και σε καμία περίπτωση έκτακτο. Οι απολύσεις ή όπως θέλει να λέει ο πρόεδρος του τμήματος «Μη συνέχιση της συνεργασίας» αφορούν 19 καθηγητές 407 (σχεδόν το μισό των 407 του τμήματος) πράγμα που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της λειτουργίας του τμήματος, αφού πολλά μαθήματα εξαφανίζονται με τη δικαιολογία ξαφνικά ότι είναι άχρηστα (είτε αυτά, είτε οι διδάσκοντες)! Ουσιαστικά, πρόκειται για πραγματική απόλυση των συγκεκριμένων διδασκόντων με τον πρόεδρο σε ρόλο εργοδότη που συμμορφώνεται με τις προσταγές του υπουργείου παιδείας, σαν να διαχειρίζεται μια επιχείρηση.
 Με την προκλητική επιστολή που έστειλε ο Πανέτσος στους «απολυμένους», τονίζει το ότι δεν είχε άλλη επιλογή, ενώ θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους καθηγητές για το έργο που έχουν προσφέρει στη σχολή (διώχνοντάς τους;). Πέρα από την υπολειτουργία και την υποβάθμιση των σπουδών που θα επιφέρει το γεγονός των απολύσεων στο τμήμα, ανοίγονται οι πόρτες για την υλοποίηση όλων των μέτρων, που επιβάλλονται από το μνημόνιο, τα οποία  αφορούν το Πανεπιστήμιο συνολικά (νέος νόμος-πλαίσιο, manager, δίδακτρα, κτλ). Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήδη στo τμήμα Φιλολογίας υπάρχουν περικοπές καθηγητών 407  που φτάνουν το 37% του συνολικού διδακτικού προσωπικού, καθώς και το ότι στο τμήμα της Επιστήμης των Υλικών, υπό την τρομοκρατία περικοπών των συμβάσεων κατά 30%, μειώνονται οι μισθοί των συμβασιούχων δραματικά.

          Τα γεγονότα αυτά αποτελούν άμεση απόρροια του οικονομικού στραγγαλισμού και της γενικότερης υποβάθμισης και απαξίωσης της δημόσιας παιδείας στη νέα εποχή του Μνημονίου. Με αφορμή την υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που είναι και το θύμα, το υπουργείο χρησιμοποιεί επικοινωνιακά τρικ για να αποδείξει ότι είναι αναγκαίο το ξεπούλημα του Πανεπιστημίου. Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι σαφές, τα πανεπιστήμια θα πρέπει να συμπεριφερθούν ως εν δυνάμει μάνατζερ, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης όπως τα δίδακτρα και οι χορηγοί (επιχειρήσεις-τράπεζες). Η λογική είναι ‘’απλή’’: για να ιδιωτικοποιήσουν την παιδεία πρέπει πρώτα να την χτυπήσουν βάναυσα, ξεκινώντας από τους αδύναμους κρίκους που είναι οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, ακόμα και αν σε αρκετές περιπτώσεις τμημάτων αποτελούν το 80% του συνολικού εκπαιδευτικού προσωπικού. Το πάζλ, λοιπόν, συμπληρώνεται με περικοπές κατά 15 – 20 % διδασκόντων 407/80 που γίνονται πανελλαδικά, με το πάγωμα διορισμού μελών ΔΕΠ που μπορεί να φτάσει και τα 3 χρόνια και τις συγχωνεύεις – καταργήσεις σχολείων  με βάση τον Καλλικράτη.
           
Με τις ξεδιάντροπες δηλώσεις του Β. Παπάζογλου (Ειδικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης), ότι «Τα πανεπιστήμια έχουν πολύ λίπος να κάψουν ακόμα» και του υφυπουργού παιδείας Ι. Πανάρετου «Αν θέλει ένα ίδρυμα να βρει λεφτά, ας πάρει δάνειο από Τράπεζα», φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις του μαύρου μπλοκ κυβέρνησης – τρόικας για τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το τελικό ξεπούλημά της στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως άλλωστε επιχειρεί και σε κάθε τι το δημόσιο.


Ήδη έχει πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, στην οποία συζητήθηκε το θέμα και υπερψηφίστηκε ψήφισμα το οποίο καταδικάζει την περικοπή πιστώσεων και συμβάσεων, καθώς και την πολιτική κυβέρνησης και Τρόικας που επιτίθεται στη δημόσια δωρεάν Παιδεία. Σαν φοιτητικός Σύλλογος θα κινητοποιηθούμε άμεσα επιδιώκοντας την συμπόρευση με το προοδευτικό κομμάτι των καθηγητών μας (απολυμένων και μη) για την άμεση ανανέωση των συμβάσεων. Ο σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών από τη μεριά του έχει ανακοινώσει ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει την περικοπή πιστώσεων για διδάσκοντες βάσει του ΠΔ 407/80, πράγμα που οδηγεί στην υποβάθμιση και υπολειτουργία πολλών Τμημάτων, ενώ απαιτεί να χορηγηθούν τώρα όλες οι πιστώσεις όπως αρχικά προβλέπονταν.

Η κατάσταση η οποία δημιουργείται ξεπερνά τα όρια ενός τμήματος ή μιας πόλης. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του μνημονίου και της Τρόικας και επηρεάζει όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από τους ΔΕΠ μέχρι τους απολυμένους 407 είναι αναγκαίο παρά ποτέ ένα κοινό πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα βάλει φρένο στην κατεδάφιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την εφαρμογή του Μνημονίου της παιδείας, στο κλίμα ενός πανεκπαιδευτικού ξεσηκωμού ενάντια στην επιχειρηματική ανώτατη εκπαίδευση. Οι  έκτακτοι εκπαιδευτικοί στα ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  που με κοινές συνελεύσεις με τους σπουδαστές, με επίσχεση εργασίας και καταλήψεις, με προειδοποιητικό λοκ-αουτ ενάντια στις περικοπές και την υποβάθμιση,  αποδεικνύουν ότι η μόνη λύση βρίσκεται στον αγώνα!
Ενάντια στα συλλογικά προβλήματα οι απαντήσεις μπορούν να δοθούν μόνο με συλλογικούς – μετωπικούς αγώνες που θα έρχονται σε κεντρική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.


Παρασκευόπουλος Χ.  πρόεδρος του Συλλόγου


Διαβάστε εδώ και τη σχετική ανακοίνωση της Αριστερής Ενότητας

1 σχόλιο: