Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Δραματική η κατάσταση στο ΤΕΙ Λάρισας

Πηγή:Onlarisa.gr
Οι ελλείψεις προσωπικού απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη λειτουργία του.
Όπως υπογράμμισαν σήμερα σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ιδρύματος, κ. Ιωάννης Κόκκορας, και οι αντιπρόεδροι, κ.κ. Παντελής Υψηλάντης και Θεόδωρος Τσιρίκογλου, το ΤΕΙ Λάρισας ενώ πέρσι είχε 220 μόνιμους εκπαιδευτικούς και 394 έκτακτους, φέτος καλείται να λειτουργήσει με 211 μόνιμους και μόλις 110 έκτακτους.
Όπως διαπίστωσε η γενική συνέλευση του ιδρύματος την περασμένη Τετάρτη, η περικοπή του τακτικού προϋπολογισμού του ΤΕΙ Λάρισας αγγίζει το 60% γεγονός που δυναμιτίζει τη λειτουργία του και οδηγεί σε σαφή υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Φεβρουάριο και εφόσον το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει στην κάλυψη άλλων θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, στο ΤΕΙ Λάρισας δε θα γίνουν καθόλου μαθήματα του 5ου και 7ου εξαμήνου ενώ και τα υπόλοιοπα θα διδάσκονται με προβλήματα, που άπτονται ακόμη και της ασφάλειας σπουδαστών και καθηγητών στα εργαστήρια.
Όπως τόνισαν τα στελέχη της διοίκησης, για να μπορέσει να λειτουργήσει έστω με στοιχειώδεις όρους το ΤΕΙ Λάρισας, θα πρέπει να καλυφθούν τουλάχιστον 195 θέσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού έναντι των υφιστάμενων 110.
Ο κ. Κόκκορας υπήρξε λάβρος κατά του υπουργείου Παιδείας σημειώνοντας ότι υπήρξε προφανής ανισοκατανομή των, συνολικά, 1300 θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού. Παρουσίασε, μάλιστα, στοιχεία σύμφωνα με τα οποία με 18.000 σπουδαστές το ΤΕΙ Λάρισας παίρνει μόνο 110 έκτακτους εκπαιδευτικούς ενώ με 28.000 το ΤΕΙ Αθήνας (που έχει και 503 μόνιμους καθηγητές έναντι 211 του ΤΕΙ Λάρισας) έχει εξασφαλίσει τους διπλάσιους, δηλαδή 220 έκτακτους εκπαιδευτικούς.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αναλογούν μόλις 38,7 σπουδαστές ανά διδάσκοντα στο ΤΕΙ Αθήνας ενώ στο ΤΕΙ Λάρισας σε κάθε διδάσκοντα αναλογούν 56,1 σπουδαστές!
Για να υπάρξει, δε, ο ίδιος λόγος σπουδαστών - διδασκόντων και στο ΤΕΙ Λάρισας θα έπρεπε να προσληφθούν άλλοι 144 έκτακτοι εκπαιδευτικοί.
Η διοίκηση του ΤΕΙ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει άμεσα το ζήτημα της κατανομής των έκτακτων διδασκόντων προκειμένου το ΤΕΙ Λάρισας να μπορέσει να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες και να παράγει το απαιτούμενο εκπαιδευτικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου