Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση στο στόχαστρο

Πηγή:enallaxnews

Ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού-Ερευνητικού Προσωπικού του Α.Π.Θ

«Η εφαρμοζόμενη από την Κυβέρνηση πολιτική και το πρωτόγνωρο κύμα περικοπών, οδηγούν στην αδυναμία των πανεπιστημίων να εκπληρώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή τους. Οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι βρίσκονται σήμερα, 14-4-2011 σε πανελλαδική κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας ή/και 24ωρη απεργία.

 

 

Διαμαρτυρόμαστε με τον πιο έντονο τρόπο, γιατί:

1. Οι διορισμοί των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ καθυστερούν προκλητικά.

2. Οι εξελίξεις των υπηρετούντων μελών ΔΕΠ έχουν παγώσει.

3. Η Κυβέρνηση φαίνεται ότι θέλει να εφαρμόσει τη λογική του 1:5 και στους διορισμούς αλλά και στις εξελίξεις των μελών ΔΕΠ.

4. Όλες οι νέες προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ αλλά και των άλλων κατηγοριών προσωπικού των ΑΕΙ, έχουν στην πράξη ματαιωθεί.

5. Τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη υποστεί περικοπή στους τακτικούς προϋπολογισμούς κατά 30% το 2010 και ετοιμάζεται και νέα περικοπή για το 2011.

6. Οι πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες ΠΔ407 μειώθηκαν στο τέλος του 2010 κατά 16%, ενώ και νέα περικοπή έγινε μόλις πρόσφατα.

7. Η χρηματοδότηση της Έρευνας έχει στην ουσία ανασταλεί.

8. Το Ειδικό Μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών λειτουργών παραμένει αυτό του 2004, αλλά με ενσωματωμένες όλες τις πρόσφατες μισθολογικές περικοπές.

Όλα τα προηγούμενα συνεπάγονται συρρίκνωση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου και εργασιακή επισφάλεια του διδακτικού, εργαστηριακού και διοικητικού προσωπικού των AEI.
Ο ΕΣΔΕΠ, ο σύλλογος των Διδασκόντων του ΑΠΘ, έχει αποφασίσει να ζητήσει από το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο, αλλά και τα άλλα πανεπιστημιακά όργανα του ΑΠΘ, την αναστολή της δραστηριότητας του ιδρύματος, για να καταστήσει σαφές στην κοινωνία και με τον πιο ακραίο τρόπο, ότι η κυβερνητική πολιτική στο χώρο των ΑΕΙ οδηγεί νομοτελειακά στην υπονόμευση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.


Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου