Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Σύνταξη στα 70 για τους πανεπιστημιακούς

Πηγή:Alfavita, Αυγή
Στεφανάκου Π.
 Από τους πανεπιστημιακούς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ξεκινήσει την επέκταση των ορίων συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια! Αυτή είναι η "λύση" που προτείνει ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πανάρετος, για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα διδασκόντων που οδηγεί την Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε αναστολή της λειτουργίας της από τις 4 Μαΐου.
"Η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων, σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της από την Τετάρτη 4Μαΐου μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης" τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η κύρια αιτία για την αδυναμία λειτουργία της Σχολής οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός διδασκόντων που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής να έχει μειωθεί κατά 40% την τελευταία διετία. Η περίφημη αναλογία 1/5 που εφαρμόζεται στον δημόσιο τομέα κατά τις επιταγές του Μνημονίου εφαρμόζεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση με την τακτική μηδενικών διορισμών και συστηματικής υπονόμευσης των εξελίξεων των διδασκόντων.
Η απάντηση του υφυπουργού Παιδείας σ' αυτή τη δραματική απόφαση της αναστολής, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες σχολές, είναι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 67 στα 70 χρόνια. Η απάντηση αυτή δόθηκε στο προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ, που χθες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας ζητώντας τη μη εφαρμογή της αναλογίας 1:5 στους διορισμούς των μελών ΔΕΠ.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι διορισμοί περίπου 800 πανεπιστημιακών, που έχουν κριθεί, αλλά περιμένουν και θα περιμένουν, απ' ότι φαίνεται, στο... ακουστικό τους καθώς ο κ. Πανάρετος μίλησε για ελάχιστες προσλήψεις. Αντιθέτως, έθεσε θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης για όσους το επιθυμούν.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ ο υφυπουργός Παιδείας ούτε καν συζήτησε θέμα απεμπλοκής των πανεπιστημίων από την αναλογία 1:5, η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ φάνηκε πρόθυμη να συζητήσει τη λύση της αύξησης της συνταξιοδότησης. Η προϋπόθεση που θέτει είναι οι υπερήλικοι διδάσκοντες να ασκούν μόνο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο και όχι διοικητικό, γεγονός που, αν γίνει αποδεκτό, ανοίγει τον δρόμο σε μάνατζερ στα πανεπιστήμια.

Πάντως η ηγετική ομάδα της ΠΟΣΔΕΠ, πιεζόμενη από τα ίδια τα ιδρύματα και τη βάση των πανεπιστημιακών, δείχνει ότι είναι διατεθειμένη να σκληρύνει τη στάση της και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα με αιχμή τα οικονομικά, τους διορισμούς, αλλά και το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που θα κατατεθεί μετά τις φοιτητικές εκλογές (18 Μαΐου). Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ δεν δέχεται συμβούλια διοίκησης με αποφασιστικό χαρακτήρα ούτε διορισμένους πρυτάνεις και ζητεί να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις της.
Το αδιέξοδο των κυβερνητικών επιλογών αποτυπώνεται στην απόφαση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, που δηλώνει ότι καταρρέει. Όπως αναφέρεται, "σε σχολές όπως η δική μας, με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα, η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος -όπως ισχύει σε όμοιες σχολές σε όλο τον κόσμο- έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών".

Η Γενική Συνέλευση της Αρχιτεκτονικής καλεί την Πρυτανεία, τις άλλες Σχολές του ΕΜΠ καθώς και τις Σχολές Αρχιτεκτονικής των άλλων ιδρυμάτων, να συμμετάσχουν στη Γ.Σ. της 4ης Μαΐου για να συντονίσουν τις προσπάθειές τους και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις συνέπειες της τρέχουσας πολιτικής, η οποία "με τον οικονομικό στραγγαλισμό των ΑΕΙ και την αποψίλωση των σχολών από προσωπικό ήδη υποβαθμισμένο ως προς τις αποδοχές του οδηγεί τελικά στην ακύρωση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης".
Τέλος, η Γενική Συνέλευση της Αρχιτεκτονικής απευθύνεται στους φοιτητές ζητώντας τους να συνεχίσουν τη συνεργασία στην ανάπτυξη ενός πανεπιστημιακού κινήματος υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας και όλοι μαζί, και με τους εργαζόμενους στη Σχολή, "να διαφυλάξουμε το επίπεδο των σπουδών και την αξιοπρέπεια των λειτουργών της εκπαίδευσης, σε μία εποχή που ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου