Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Η Λίντα Κατέχη... από «ελληνικές» καταστάσεις

Μα εδώ η Λίντα κατέχει το άπειρο.....
Πηγή:ΈθνοςOnline
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ
Το όνομά της είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο περί ευνοιο­κρα­τίας στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, ωστόσο το πόρι­σμα της εξεταστικής επιτρο­πής που συστήθηκε για την υπόθεση ήταν απαλλακτικό (sic)
Στην εννιαμελή Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τη συγκρότηση της οποίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, συγκαταλέγονται καθηγητές κορυφαίων πανεπιστημίων από όλη την υφήλιο.
Επικεφαλής της είναι μια γυναίκα, η μοναδική ανάμεσα στα μέλη της, και μάλιστα Ελληνίδα, η Λίντα Κατέχη, η οποία ως ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει διαγράψει μια αξιοζήλευτη καριέρα στις ΗΠΑ, σε έναν επιστημονικό τομέα κατεξοχήν ανδροκρατούμενο.
Τα τελευταία χρόνια, η κ. Κατέχη έχει αφοσιωθεί περισσότερο σε διοικητικά καθήκοντα. Σήμερα είναι πρύτανης του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis, θέση στην οποία μεταπήδησε από εκείνη του κοσμήτορα και αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις το 2009.
Τα δημοσιεύματα
Λίγο μετά τον διορισμό στη σημερινή θέση της στην Καλιφόρνια, μια σειρά από δημοσιεύματα αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός σκανδάλου στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις, γεγονός που προκάλεσε αρνητική δημοσιότητα για την ίδια και στις δύο αμερικανικές Πολιτείες. Το ζήτημα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, καθώς και τα δύο πανεπιστήμια είναι (ημι)κρατικά και λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως, τόσο μέσω του Τύπου, όσο και, αργότερα, από την εξεταστική επιτροπή που συνέστησε επί τούτου ο κυβερνήτης του Ιλινόις, υπήρχε ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας στις εγγραφές πρωτοετών φοιτητών.
Γόνοι «καλών» οικογενειών, με χρήματα και πολιτικές διασυνδέσεις, εντάσσονταν στην «Κατηγορία Ι» και εισάγονταν ακόμα και με ανεπαρκείς ακαδημαϊκές επιδόσεις.
Η αποδοχή και η εξέταση των αιτήσεων εισαγωγής εποπτευόταν τυπικά από τη Λίντα Κατέχη, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε η ίδια και αποδέχτηκαν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, εκείνη δεν ασχολήθηκε καθόλου με το αντικείμενο, οπότε δεν αντελήφθη και τις παρατυπίες που γίνονταν.
Το σχετικό πόρισμα της επιτροπής απαλλάσσει πλήρως την κ. Κατέχη -δεν την αναφέρει καν- από κάθε υπόνοια συμμετοχής στην πρακτική ανωτέρων και υφισταμένων της, όπως σημειώνει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος.
Πάντως, οι παραπάνω καταστάσεις μοιάζουν? ελληνικές. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι στην ίδια υπόθεση έχουν εμπλακεί ονόματα οικογενειών και παραγόντων της ομογένειας, ένας σύμβουλος του Αλεξ Γιαννούλια, αλλά κι ένας ελληνορθόδοξος παπάς με έφεση στα οικονομικά, η κατάσταση γίνεται σχεδόν φολκλόρ...
ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ DAVIS
Οι επιτυχίες, ο υψηλός μισθός και οι φοιτητικές διαδηλώσεις
Η αμοιβή που λαμβάνει η Λίντα Κατέχη από το Davis έγινε, επίσης, αιτία σχολίων. Με 500.000 δολάρια ετησίως (μαζί με τα μπόνους) αμείβεται καλύτερα από τον προκάτοχό της, αλλά 4 φορές λιγότερο από τους προπονητές των ομάδων (αμερικανικού) ποδοσφαίρου και μπάσκετ του Πανεπιστημίου.
Στα κατορθώματά της συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση πόρων ρεκόρ -679 εκατ. δολάρια σε ένα έτος- από εξωτερικές πηγές. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για προσέλκυση ιδιωτών που θα χρηματοδοτούσαν την έρευνα (σε τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε πρώιμο στάδιο, προσέφερε αντισταθμιστικά όλη την γκάμα των εμπορικών ευρεσιτεχνιών που προκύπτουν.
Στο ίδιο έτος, ωστόσο, παρά την αθρόα εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, τα δίδακτρα για τους φοιτητές του Davis αυξήθηκαν έως και 32%. Η κ. Κατέχη επικαλείται την περικοπή κατά 20% της δημόσιας χρηματοδότησης. Στην οικονομική στενότητα αποδόθηκαν, επίσης, το κλείσιμο μιας φοιτητικής εστίας και η διακοπή πολλών αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι φοιτητές του κινητοποιήθηκαν με διαδηλώσεις που κατέληξαν σε δεκάδες συλλήψεις από την Αστυνομία. Σκηνικό και πάλι γνώριμο, ελληνικό...

Εξαιρετικά αφιερωμένο στην επιτροπή σοφών. Ουκ εν τω "σοφώ" το ευ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου