Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Ξεχασμένο το ΤΕΙ Χαλκίδας στην απαξίωση και τα προβλήματά του

Πηγή:eviaportal
Απαράδεκτες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο ΤΕΙ Χαλκίδας, σύμφωνα και με την Έκθεση Επιθεωρητών Εργασίας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας του ΤΕΙ, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τόσο την κοινότητα του ΤΕΙ όσο και τους διοικούντες και την πολιτική ηγεσία για άμεση λήψη πρωτοβουλιών και αποφάσεων επίλυσης των προβλημάτων, που υποβαθμίζουν τη λειτουργία του Τεχνολογικού Ιδρύματος.

Την Τετάρτη 30/3/2011 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο ΤΕΙ Χαλκίδας με θέμα τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν μήνες τώρα στις αίθουσες, τους διαδρόμους, τα εργαστήρια, τα γραφεία, τις τουαλέτες και τους υπόλοιπους χώρους του ΤΕΙ όπου φοιτούν κι εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι. Η δυναμική και μαζική παρουσία στη συγκέντρωση σπουδαστών, μελών διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, μόνιμου και έκτακτου, ανέδειξε καυτές πλευρές του προβλήματος, όπως η αναγκαιότητα μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, η υποβάθμιση από τη σταδιακή εκχώρηση σε ιδιώτες τμημάτων της λειτουργίας του ΤΕΙ, η αδιαφάνεια στη λειτουργία της διοίκησης. Εκκωφαντική ήταν η σιωπή από τη μεριά των διοικούντων οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Αποτέλεσμα της προσβλητικής αυτής στάσης προς την κοινότητα του ΤΕΙ Χαλκίδας ήταν η απόφαση των συγκεντρωμένων για παράσταση στο γραφείο του Προέδρου ο οποίος κλειδώθηκε στο γραφείο του μαζί με την Αντιπρόεδρο αρνούμενος και πάλι να μιλήσει. Ο Πρόεδρος δέχθηκε να μιλήσει με μέλη της Επιτροπής μόνον όταν οι συγκεντρωμένοι αντέδρασαν οργισμένα σπάζοντας την πόρτα του προθάλαμου του γραφείου του για να αδειάσουν σακούλες σκουπιδιών στην πόρτα του.
Η κατάσταση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο ΤΕΙ Χαλκίδας αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έκθεση των Επιθεωρητών Εργασίας που επισκέφθηκαν το ΤΕΙ δυο μέρες μετά. Η υποβάθμιση μέχρι καταργήσεως των υπηρεσιών καθαριότητας ξεκίνησε από τη στιγμή που τρία χρόνια πριν άρχισε η σταδιακή συνταξιοδότηση του μόνιμου προσωπικού και οι διοικούντες δεν μερίμνησαν ή δεν θέλησαν να το αντικαταστήσουν. ‘Έκτοτε οι υπηρεσίες καθαριότητας παρεδόθησαν σε εταιρίες με αδιαφανείς διαδικασίες, έναντι υψηλών αμοιβών. Το επιχείρημα ‘εξοικονόμησης πόρων και της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών’ εύκολα καταρρέει με απλή πρόσθεση και σύγκριση των ποσών που δαπανώνται σε ένα ολόκληρο έτος στην περίπτωση του μόνιμου προσωπικού και σε αυτήν του εξωτερικού συνεργείου. Το δε επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, όταν και όποτε αυτές προσφέρονταν, ήταν χαμηλότατο, πχ η τελευταία σύμβαση προέβλεπε καθαρισμό μόνο για τους διαδρόμους και τις τουαλέτες του ΤΕΙ.

Το πρόβλημα της καθαριότητας δεν είναι το μόνο που ταλανίζει το ΤΕΙ Χαλκίδας, ούτε το ΤΕΙ Χαλκίδας είναι το μόνο με παρόμοια ή και χειρότερα προβλήματα λειτουργίας. Το πρόβλημα της καθαριότητας είναι τελικά πολιτικό. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα που τραβάει τη δημόσια εκπαίδευση στο βυθό της υποβάθμισης και της απαξίωσής της στη συνείδηση του ελληνικού λαού και λειαίνει το δρόμο ή τη λεωφόρο για την εκχώρηση της σε ιδιώτες.
Επιδίωξή μας δεν είναι να καταθέσουμε άλλη μια καταγγελία εναντίον των διοικούντων αλλά η ευαισθητοποίηση της κοινότητας του ΤΕΙ Χαλκίδας για τα ξεχασμένα της δικαιώματα και της πολιτικής ηγεσίας για τις υποχρεώσεις της.
Κίνητρό μας είναι να διαφυλαχτεί με κάθε τρόπο η δημόσια περιουσία και το αγαθό της παιδείας για όλους.

Η Επιτροπή ΠρωτοβουλίαςΚυριακή Αγαθαγγελίδου, Επιστημονική Συνεργάτιδα, ΤΕΙ Χαλκίδας, Τμήμα Διοίκησης,
Αικατερίνη Καρά, Διοικητική Υπάλληλος, ΤΕΙ Χαλκίδας, Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας
Αφροδίτη Κτενά, Επίκουρη Καθηγήτρια, ΤΕΙ Χαλκίδας, Τμήμα Ηλεκτρολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου