Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Σέρνουν πάλι τους φοιτητές στα δικαστήρια

Πηγή:foithtis.gr
Κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου -Νοέμβριου του 2005, στην Ξάνθη και Κομοτηνή έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της σίτισης που προωθούσε το πρυτανικό σχήμα, στα πλαίσια των συνολικότερων επιλογών ΝΔ -ΕΕ για χτύπημα της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Φοιτητών της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης με αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις το κατήγγειλε και προχώρησε σε δυναμικές κινητοποιήσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα απειλές εναντίον συνδικαλιστών φοιτητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις τόσο από τον πρύτανη κ. Καραμπίνη, όσο και από τον αντιπρύτανη κ. Σιμόπουλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χειρισμοί του πρυτανικού σχήματος στο συγκεκριμένο ζήτημα και η εμμονή του να ξεμπερδεύει με το κεκτημένο της δημόσιας και δωρεάν σίτισης είχαν οδηγήσει το Δ.Π.Θ στην κατάρτιση δυο συμβάσεων -μια με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας και μια με τον ιδιώτη επιχειρηματία Χούτο- που αφορούσαν και οι δύο την παροχή των ίδιων υπηρεσιών. Ο Σύλλογος Φοιτητών δεν αναγνώρισε τη σύμβαση με την επιχείρηση του εργολάβου Χούτου.
Το 2006 ο κ. Καραμπίνης μήνυσε  για συκοφαντική δυσφήμιση το φοιτητή Λ. Μπέτση, ενώ δέκα μήνες μετά κατέθεσε και αγωγή στην οποία ζητούσε 200.000 ευρώ αποζημίωση και ένα χρόνο φυλάκιση, εάν δεν έκανε δήλωση μετάνοιας.  Πλήρως συντεταγμένος μαζί του ήταν και ο επιχειρηματίας Χούτος που μήνυσε το Λ. Μπέτση και το Σύλλογο Φοιτητών. Αφορμή για τις διώξεις υπήρξε δημόσια τηλεφωνική τοποθέτηση του φοιτητή σε τοπικό κανάλι, που υποστήριξε τις αποφάσεις του Συλλόγου Φοιτητών.
Ο Σύλλογος Φοιτητών απάντησε και απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις του φοιτητή και προχώρησε στο συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του αντιπρύτανη με χτίσιμο της εισόδου του.
Η συνέχεια ήταν ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών. Ύστερα από επερώτηση του Μ. Έβερτ στη βουλή, η εισαγγελία της Ξάνθης, μετά από εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  κάλεσε 6 φοιτητές -ανάμεσα στους δεκάδες- που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, και τους κατηγόρησε για τρία αδικήματα. Ανάμεσα στους 6 φοιτητές που κατηγορούνται, είναι και ο Λ. Μπέτσης, ενώ δε συμμετείχε σε εκείνη την κινητοποίηση, καθώς αυτή έγινε για λόγους αλληλεγγύης προς αυτόν.  Τα αδικήματα αυτά είναι η παράνομη βία, η διατάραξη οικιακής ειρήνης, και η πρόκληση διακεκριμένης φθοράς.
Οι κινήσεις αλληλεγγύης του συλλόγου φοιτητών και δεκάδων συλλογικών φορέων προς το Λ. Μπέτση δικαιώθηκαν και ηθικά και πολιτικά καθώς τόσο ο κ. Καραμπίνης, όσο και ο επιχειρηματίας Χούτος απέσυραν τις μηνύσεις και τις αγωγές τους.
Η ομόφωνη αθώωση των 6 φοιτητών στην πρώτη εκδίκαση στις 27-10-2009, παρά την έντονη προσπάθεια των μαρτύρων κατηγορίας να ενοχοποιήσουν τους φοιτητές, ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης του κινήματος αλληλεγγύης, και απέδειξε πως οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να νικούν. Η έφεση που ασκήθηκε, εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστείλει τους κοινωνικούς αγώνες και να θέσει εμπόδια σε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι δεν αποτελεί καθόλου συνηθισμένη δικαστική πρακτική το να ασκείται έφεση σε μια παμψηφεί αθωωτική απόφαση, πολύ δε περισσότερο σε αυτή την περίπτωση που υπήρχε και αθωωτική εισήγηση του εισαγγελέα. Δεν μπορούμε να δείχνουμε ανοχή σε τέτοιες δικαστικές πρακτικές καθώς αυτό αποτελεί πισωγύρισμα απέναντι στο σύνολο των συνδικαλιστικών και ευρύτερων δημοκρατικών κατακτήσεων.
Στις 16/11/2011 εκδικάζεται ξανά αυτή η υπόθεση στο εφετείο Κομοτηνής.


Εδώ γεννάται το εξής ερώτημα: η δίωξη αυτή είναι προσωπικό ζήτημα των 6 φοιτητών ή είναι μια πολιτική υπόθεση που αφορά το κίνημα; Είναι σαφές ότι οι 6 φοιτητές είναι κατηγορούμενοι για μια συλλογική δράση και σε αυτούς προσωποποιείται η δίωξη ενός μαζικού φορέα και των συλλογικών του αποφάσεων και κινητοποιήσεων.

1. Το χτίσιμο ήταν απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και οι διωκόμενοι φοιτητές ήταν 6 από τα πολλά άτομα που την υλοποιούσαν.

2. Η απάντηση αυτή του συλλόγου ήταν αντίστοιχη της επίθεσης που δέχτηκε. Χτίστηκε συμβολικά η πόρτα ενός πρύτανη που επιδίωξε, μέσα από την εξόντωση ενός φοιτητή, να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και ποινικοποιήσει τους συλλογικούς αγώνες τους.

3. Μέσα από τη δίωξη των 6  φοιτητών ουσιαστικά χτυπιέται το άσυλο και οροθετείται ο πολιτικός του ρόλος, τόσο ως κέντρο αγώνα όσο και ως χώρος υλοποίησης ριζοσπαστικών πρακτικών.
Η δίκη αυτή διεξάγεται σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπο τις επιταγές και τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΔΝΤ με την στήριξη ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, λεηλατεί ολοκληρωτικά το λαϊκό εισόδημα, μέσα από την προώθηση μια σειράς μέτρων με χαρακτηριστικότερα τη μείωση μισθών και την αύξηση των φόρων, και που η ανεργία αυξάνει. Το άσυλο, ως κατάκτηση των ριζοσπαστικών κοινωνικών αγώνων,  στο βαθμό που δεν θα το υπερασπιστεί ενεργά το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα καθίσταται κενό γράμμα. Με πρόσφατα μάλιστα  ψηφισμένο έναν νέο νόμο πλαίσιο που εκτός από τον νομικό εξοβελισμό του ασύλου, θεσμοθετεί τα πειθαρχικά εναντίον των φοιτητών. Την ίδια περίοδο που ο υπεύθυνος φορέας για τη δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση (ΕΙΝ) διαλύεται ο αγώνας του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης για δημόσια και δωρεάν σίτιση και για φοιτητικό έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα, με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών, είναι όσο ποτέ άλλοτε κοινωνικά νομιμοποιημένος και ορόσημο για νέους αγώνες κατά της πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης.
• Έξω οι εισαγγελείς από τα πανεπιστήμια - Κάτω τα χέρια από το άσυλο
• Καμία δίωξη μαζικού φορέα και των μελών του - Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
• Δημόσια και δωρεάν σίτιση -στέγαση για όλους τους φοιτητές
• Άρση όλων των διώξεων
• Κανένα μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας να μην καταθέσει εναντίον των 6 φοιτητών
• Πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Κομοτηνής στις 16/11/2010 κατά την εκδίκαση της έφεσης

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου