Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Όχι στην υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου

 
• Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας Αντιπεριφερειάρχη - Δημάρχου προς το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο • Αντίθετοι Πανεπιστημιακοί, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό • Θερμή αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση

Καθολική και άμεση ήταν η αντίδραση των αρχών, φορέων, συλλόγων και επαγγελματικών Σωματείων του Ρεθύμνου, στην προωθούμενη αναδιάρθρωση των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης που πρόκειται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπως αποκάλυψαν τα «Ρ.Ν.» στο χθεσινό τους πρωτοσέλιδο, και περιλαμβάνει πρόταση για μεταφορά διευθύνσεων του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος από του Γάλλου στο Ηράκλειο.
Αμέσως η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, απέστειλαν από κοινού επιστολή στον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις και τα μέλη της Συγκλήτου με την οποία εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους στο ενδεχόμενο μεταφοράς διοικητικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο, γεγονός που θα σημάνει, όπως τονίζουν, την αποψίλωση και κατ’ επέκταση την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, ζητώντας το «πάγωμα» οποιασδήποτε σχετικής συζήτησης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση που ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε στη συνέχεια οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι προϊόν της σύγκλισης των απόψεων του πανεπιστημίου, του υπουργείου αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
«Επισημαίνουμε ότι το ενδεχόμενο της μεταφοράς διευθύνσεων του πανεπιστημίου στο Ηράκλειο δε βρίσκει αντίθετους μόνο τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, αλλά σύσσωμη την κοινωνία του τόπου μας, που έχει αγωνιστεί και έχει επενδύσει πολλά στη δυναμική παρουσία του πανεπιστημίου στο νομό μας, θεωρώντας το κομμάτι αυτής και αρωγό στην αναπτυξιακή του πορεία μέχρι σήμερα» αναφέρουν οι δυο θεσμικοί εκπρόσωποι στην επιστολή τους ενώ σημειώνουν πως: «Και στο πρόσφατο παρελθόν το σύνολο των τοπικών αρχών αλλά και η ίδια η κοινωνία του Ρεθύμνου είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που αποψιλώνει και σταδιακά αποδυναμώνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, το οποίο πλέον θα φιλοξενεί τύποις την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, χωρίς όμως ουσιαστικό ρόλο και λόγο, καθώς οι διευθύνσεις του θα έχουν συγκεντρωθεί στο Ηράκλειο, γεγονός που αντίκειται στη διοικητική λογική».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης ,με ανακοίνωση του εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την απόλυτη αντίθεση του στο ενδεχόμενο μεταφοράς υπηρεσιών του Πανεπιστημίου. «Η  σταδιακή και συστηματική αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου, η αποψίλωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του στο Ρέθυμνο και η εξυπηρέτηση αναγκών άλλων από την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του, δεν συνάδει με τον σκοπό που επιτελεί»αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Την αναβολή της συζήτησης του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ζητούν με ψήφισμα τους και τα επαγγελματικά σωματεία και σύλλογοι του νομού, αντιπροσωπεία των οποίων θα βρεθεί σήμερα στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθεί και να παραδώσει το σχετικό ψήφισμα στα μέλη της Συγκλήτου: «Δηλώνουμε ότι σαν Ρεθυμνιώτες θα είμαστε είτε πίσω είτε μπροστά από τις αρχές σε οποιονδήποτε αγώνα, για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος του τόπου μας. Ζητάμε την συμπαράσταση αρχών και πολιτών με την παρουσία τους σήμερα στις 11.30 το πρωί στην είσοδο του πανεπιστημίου, όπου αντιπροσωπεία θα παραδώσει ψήφισμα» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΟΕΒΕΡ.
Οι αντιδράσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με ψηφίσματα διαμαρτυρίας από φορείς του Ρεθύμνου ενώ δεδομένη θεωρείται η έντονη διαφωνία στο ενδεχόμενο αποψίλωσης των διοικητικών διευθύνσεων του πανεπιστημίου, από καθηγητές του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, από συλλόγους φοιτητών και φυσικά από το διοικητικό προσωπικού του.
Συνέχεια

ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Καθολική αντίδραση από το Ρέθυμνο για τη μεταφορά διευθύνσεων
• Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας της Αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου
• Ψήφισμα των επαγγελματικών σωματείων
Η συζήτηση του θέματος της «Αναδιάρθρωσης των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου» που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης της Συγκλήτου, όπως δημοσίευσαν χθες τα «Ρ.Ν.», άναψε και πάλι φωτιές στην τοπική κοινωνία, καθώς η σχετική πρόταση περιλαμβάνει μεταφορά διοικητικών υπηρεσιών από το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βρίσκει κάθετα αντίθετους καθηγητές του ΑΕΙ, φοιτητές, διοικητικό προσωπικό αλλά και τους τοπικούς φορείς.
Η αντίδραση της αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχου Ρεθύμνου ήταν άμεση. Με κοινή τους επιστολή προς τον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις και τα μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους στο ενδεχόμενο μεταφοράς διοικητικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο, γεγονός που θα σημάνει, όπως τονίζουν, την αποψίλωση και κατ’ επέκταση την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, ζητώντας το «πάγωμα» οποιασδήποτε σχετικής συζήτησης μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση που ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε στη συνέχεια οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι προϊόν της σύγκλισης. Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο μεταφοράς διοικητικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο, απέστειλε στον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου ο Δικηγορικός Σύλλογος.
Την αναβολή της συζήτησης του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ζητούν με ψήφισμά τους και τα επαγγελματικά σωματεία και οι σύλλογοι του νομού, αντιπροσωπεία των οποίων θα βρεθεί σήμερα στο πανεπιστήμιο για να διαμαρτυρηθεί και να παραδώσει το σχετικό ψήφισμα στα μέλη της Συγκλήτου.
Την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα, ζητά με αίτημα του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαθιουδάκης.
Στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραδώσουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας και σύλλογοι φοιτητών.

«Αντίκειται στη διοικητική λογική του πανεπιστημίου η αποψίλωση των υπηρεσιών του»

Στην επιστολή που απέστειλαν χθες από κοινού η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή και ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, στον πρύτανη, τους αντιπρυτάνεις και τα μέλη της Συγκλήτου, αναφέρονται τα εξής:
«Με αφορμή την αυριανή (σημερινή) συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί και το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του πανεπιστημίου, επιθυμούμε ως φορείς της αυτοδιοίκησης του Ρεθύμνου να εκφράσουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό μας σε μια ενδεχόμενη μεταφορά υπηρεσιών από το Ρέθυμνο στο Ηράκλειο, δηλώνοντας συγχρόνως το σεβασμό μας στη διοικητική αυτοτέλεια του πανεπιστημίου.
Όπως γνωρίζετε και στο πρόσφατο παρελθόν το σύνολο των τοπικών αρχών αλλά και η ίδια η κοινωνία του Ρεθύμνου είχε εκφράσει την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο που αποψιλώνει και σταδιακά αποδυναμώνει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, το οποίο πλέον θα φιλοξενεί τύποις την έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης, χωρίς όμως ουσιαστικό ρόλο και λόγο, καθώς οι διευθύνσεις του θα έχουν συγκεντρωθεί στο Ηράκλειο, γεγονός που αντίκειται στη διοικητική λογική.
Επιτρέψτε μας λοιπόν να διατυπώσουμε την άποψη ότι καλό είναι να αναμένουμε την κατάληξη της διαβούλευσης που ξεκίνησε το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε οι όποιες αποφάσεις που θα ληφθούν να είναι προϊόν της σύγκλισης των απόψεων του πανεπιστημίου, του υπουργείου αλλά και των τοπικών κοινωνιών.
Επισημαίνουμε ότι το ενδεχόμενο της μεταφοράς διευθύνσεων του πανεπιστημίου στο Ηράκλειο δε βρίσκει αντίθετους μόνο τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, αλλά σύσσωμη την κοινωνία του τόπου μας, που έχει αγωνιστεί και έχει επενδύσει πολλά στη δυναμική παρουσία του πανεπιστημίου στο νομό μας, θεωρώντας το κομμάτι αυτής και αρωγό στην αναπτυξιακή του πορεία μέχρι σήμερα».
Σε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο μεταφοράς διοικητικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο, που απέστειλε στον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνου, αναφέρονται τα παρακάτω:
«Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα, που αφορούν την πιθανολογούμενη μεταφορά υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης από την θεσμοθετημένη έδρα του, στο Ηράκλειο, ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης εκφράζει την έντονη ανησυχία του και την απόλυτη αντίθεση του σ΄ ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η σταδιακή και συστηματική αποδυνάμωση του Πανεπιστημίου, η αποψίλωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών του στο Ρέθυμνο και η εξυπηρέτηση αναγκών άλλων από την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του, δεν συνάδει με τον σκοπό που επιτελεί. Παρότι έχουμε εμπιστοσύνη στις αποφάσεις σας και σεβόμαστε απολύτως την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, σας υπενθυμίζομε ότι η έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης βρίσκεται στο Ρέθυμνο και οι όποιες ενέργειες σας οφείλουν να μην την υπονομεύουν και να την καθιστούν κενό τύπο. Αλλά και ότι η Ρεθεμνιώτικη κοινωνία έχει επενδύσει πολλαπλά στο Πανεπιστήμιο, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της».

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητά ο Κ. Μαθιουδάκης

Ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Συμμαχία για το Ρέθυμνο», δημοτικός σύμβουλος Κώστας Μαθιουδάκης, κατέθεσε αίτηση προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνης, με θέμα την έκτακτη σύγκληση του Οργάνου, προκειμένου να λάβει θέση για την πρόθεση της πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Κρήτης, να μεταφέρει διευθύνσεις διοικητικών υπηρεσιών στο Ηράκλειο και να διατρανώσει προς πάσα κατεύθυνση την κατηγορηματική του αντίθεση στις μεθοδεύσεις αυτές, καθώς και την ομόφωνη απόφασή του να αντισταθεί σθεναρά σε κάθε προσπάθεια αποψίλωσης, αποδυνάμωσης και υποβάθμισης του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος.
«Ζητώ την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης, προκειμένου να συζητήσουμε το υψίστης σημασίας αυτό θέμα για τον τόπο μας και να διατρανώσουμε προς πάσα κατεύθυνση την κατηγορηματική μας αντίθεση στις μεθοδεύσεις αυτές και την ομόφωνη απόφασή μας να αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια αποψίλωσης, αποδυνάμωσης και υποβάθμισης του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος» αναφέρει στο αίτημα του ο κ. Μαθιουδάκης.

Αντίδραση από τα επαγγελματικά σωματεία

Την αναβολή της συζήτησης του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ζητούν με ψήφισμα τους και τα επαγγελματικά σωματεία και σύλλογοι του νομού (OEBEΡ). Σε έκτακτη γενική συνέλευση τους χθες, αποφάσισαν:
1. Να παραδώσουν το παρακάτω ψήφισμα στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
2. Να ζητήσουν τη συμπαράσταση Αρχών και πολιτών με την παρουσία τους αύριο στις 11.30 το πρωί στην είσοδο του πανεπιστημίου, όπου αντιπροσωπεία θα παραδώσει το ψήφισμα στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Ο επαγγελματικός κόσμος του Ρεθύμνου καταδικάζει σήμερα την οποιανδήποτε προσπάθεια συρρίκνωσης του τόπου μας, απ’ όπου αυτή κι αν προέρχεται, που σκοπό έχει να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω το Ρέθυμνο. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν σήμερα οι διοικήσεις των επαγγελματικών σωματείων-συλλόγων.
Είμαστε οργισμένοι με την μεθόδευση αυτή και δεν δεχόμαστε κάποιοι προσχηματικά να αναφέρουν ότι δεν επαρκεί το προσωπικό των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο και κατά συνέπεια να μεταφερθούν.
Ζητάμε από τη Σύγκλητο να αναβάλει τη συζήτηση του επίμαχου θέματος. Δηλώνουμε ότι σαν Ρεθυμνιώτες θα είμαστε είτε πίσω είτε μπροστά από τις αρχές σε οποιονδήποτε αγώνα για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος του τόπου μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου