Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πρόβλημα με τη σίτιση και στο ΤΕΙ Καβάλας

Πηγή:Evdomi.gr
Μετά τα φαινόμενα μαθητές να λιποθυμούν στα σχολεία τους από ασιτία, έρχονται τα φαινόμενα ασιτίας σπουδαστών. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας Σταύρος Καρκάνης κατάγγειλε πως φοιτητές του είπαν πως είχαν δυο μέρες να φάνε. Φαινόμενα που είναι αποτέλεσμα των περικοπών που έχουν γίνει ακόμα και στα κονδύλια για τη σίτιση των φοιτητών. Τα ίδια φαινόμενα ισχύουν και στο ΤΕΙ Καβάλας ομολόγησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Θανάσης Μητρόπουλος.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Λαμίας μιλώντας στην Ελευθεροτυπία σημείωσε πως ενώ στη φοιτητική Λέσχη έτρωγαν 2.500 σπουδαστές, το υπουργείο τους υποχρέωσε, μειώνοντας τα κονδύλια, να βγάλουν φέτος κάρτες σίτισης για 1.300 φοιτητές. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο οι ίδιοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι να ζητήσουν από τον εστιάτορα να μειώσει τις μερίδες για να μπορούν να φάνε περισσότεροι!!!
Για άλλη μια φορά χθες ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας, μιλώντας αυτή τη φορά στο Στούντιο 7,  τόνισε το πρόβλημα με τη σίτιση. Δεν είναι μόνο ότι μειώνονται τα κονδύλια, αλλά και αυτά τα μειωμένα δεν φτάνουν ποτέ στα Ιδρύματα.
Ειδικότερα όπως είπε πέρσι (ακαδημαϊκό έτος 2010 – 2011 ) ζήτησαν 2 εκατομμύρια ευρώ για τη σίτιση, αλλά το υπουργείο τους ενέκρινε 1,5 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτό το ποσό και υπολογίζοντας ένα ΦΠΑ 13% που ίσχυε τότε, εξέδωσαν 2.500 κάρτες σίτισης για αντίστοιχο αριθμό σπουδαστών. Τον Μάρτιο τους ανακοίνωσε το υπουργείο πως το κονδύλι από 1,5 εκατ. ευρώ, μειώνεται σε 1,350 εκατ. ευρώ. Όμως μέχρι τώρα έχει καταβληθεί μόνο μια δόση των κονδυλίων ύψους 650.000 ευρώ!
Από το Μάιο και μετά δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, ο εστιάτορας είναι απλήρωτος και αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα, ενώ στο μεταξύ αυξήθηκε και ο ΦΠΑ στο 23%. Αυτός ο ΦΠΑ ο αυξημένος δυστυχώς ισχύει και στις φοιτητικές Λέσχες!!! Στο μεταξύ έγινε και νέα μείωση του συνολικού κονδυλίου σε 1,250 εκατ. ευρώ.
Ο Θανάσης Μητρόπουλος αναρωτήθηκε «πώς να κάνουμε σχεδιασμό έτσι;». Έχει απευθυνθεί αρκετές φορές στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό και ανέφερε χαρακτηριστικά την παρέμβασή του τον περασμένο Μάρτιο στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας: «Ζήτησα κάποια χρήματα για να δώσω στον εστιάτορα, που έχουμε άνοιγμα απέναντί του. Η απάντηση ήταν δεν μπορεί να κάνει υπομονή ο εστιάτορας; Τους είπα πως ο εστιάτορας να κάνει υπομονή, αλλά οι 7 εργαζόμενοι σε αυτόν, που παίρνουν 600 και 700 ευρώ μισθό τι υπομονή να κάνουν; Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα».
Για την τωρινή ακαδημαϊκή χρονιά το υπουργείο Παιδείας τους ενέκρινε κονδύλι 1,350 εκατ. ευρώ για τη σίτιση, αλλά πολύ αμφιβάλλει ο πρόεδρος, αν θα καταβληθεί, αφού ακόμα οφείλονται τα περσινά. Με βάση τις φετινές εντολές του υπουργείου, εξέδωσαν λιγότερο αριθμό καρτών σίτισης, από 2.500 πέρσι, φέτος μόνο 1.600. «Έχουμε 6.000 ενεργούς φοιτητές και βγάλαμε κάρτες σίτισης μόνο για 1.600» είπε χαρακτηριστικά.
Πριν λίγο διάστημα στα πλαίσια επαφών που είχε με την υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε και πάλι το θέμα της σίτισης και όπως είπε η απάντηση ήταν η ίδια, δηλαδή παραπέμπουν στις εντολές της τρόικας!!! Και ο Θανάσης; Μητρόπουλος επισήμανε πως δεν μπορεί να δίνει εντολές η τρόικα για τη σίτιση, είναι θέμα διαχείρισης του υπουργείου…
Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου