Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Συμμετοχή των φοιτητών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια του εξαμήνου φοίτησης. Π.Μαγαλιός


Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς σε αυτό το μικρό θαύμα απ' όλες τις απόψεις. Αν και ξεκινά από το θεωρητικό υπόβαθρο της θεωρίας του ανθρώπινου κεφαλαίου, το ίδιο το πλούσιο υλικό ξεπηδά και αποδεικνύει τον περιορισμένο χαρακτήρα των θεωρητικών εργαλείων. Αν τελικά η εργασία των  φοιτητών αποτελεί σε μεγάλο βαθμό προϋπόθεση της συνέχισης των σπουδών δεν καταριπτεται η παραδοχή της θεωρίας του ανθρωπινου κεφαλαίου που βλέπει τις σπουδές ως παραίτηση από την άμεση αναζήτηση μισθού και τους δινει το χαρακτήρα επένδυσης; Αν εν τέλει η καταλληλότερη μορφή φοιτητικής εργασίας είναι επί του τομέα σπουδών, σε τι διαφέρει από την πρακτική άσκηση; Μήπως εντέλει έχουμε μια υποδιαμόρφωση ξοδευόμενη εργατική δύναμη και όχι ένα αραχτό ανθρώπινο κεφάλαιο; Μας επιτρέπει το γεγονός ότι το ξόδεμα της εργατικής δύναμης και οι σπουδές διαχωρίστηκαν μεταξύ δυο εργατών έναν εν ενεργεία και έναν δυνάμει να θεωρήσουμε τον δεύτερο έναν ανθρώπινο κεφαλαιοκράτη; Είμαστε σίγουροι ότι ο συγγραφέας θα αναμετρηθεί και ο ίδιος με τα παραπάνω ερωτήματα και περιμένουμε με ανυπομονησία τη δουλειά του.
Πλούσιο εμπειρικό υλικό πολύ καλά επεξεργασμένο, με στοιχεία απο χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ,  την Κίνα , και την Ελλάδα εννοείται. Απαραίτητη η συστηματική μελέτη του από κάθε στοιχείο του φοιτητικού κινήματος που θέλει να αυτοαποκαλείται συνειδητό.
Το κείμενο Εδώ
Vankas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου