Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Παγώνει η εξέλιξη μελών του διδακτικού προσωπικού

Από το Bob το Μάστορα στην Εποχή των Παγετώνων
Πηγή:Εφημερίδα Μακεδονία
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας λόγω του εγγράφου του υφυπουργού Παιδείας Ιωάννη Πανάρετου που ζητά να μετατεθεί χρονικά η ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων.
Η μετάθεση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται να δημιουργήσει μία σειρά νομικών προβλημάτων στις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, καθώς, εάν δεν τηρηθούν οι ημερομηνίες που προβλέπονται, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα προσφύγουν νομικά εναντίον των πανεπιστημίων!
Με ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών) ζητά από τις πρυτανικές αρχές να εφαρμόσουν όλα όσα προβλέπονται από τον νόμο, παραβλέποντας ουσιαστικά την οδηγία Πανάρετου. Η κόντρα μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας και της ΠΟΣΔΕΠ έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς, όπως ανακοίνωσε από την Αθήνα ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκης, θα κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά εναντίον του υπουργείου Παιδείας, κυρίως για το αδικαιολόγητο πάγωμα της εξέλιξης μελών διδακτικού προσωπικού.
Τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, ΑΕΙ και ΤΕΙ, έχουν οδηγηθεί το τελευταίο διάστημα σε αδιέξοδο, καθώς, όχι μόνο έχει κοπεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40% έως 50%, αλλά επιπλέον μειώνεται δραματικά το εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ και ΑΕΙ να μη γίνονται ούτε τα βασικά μαθήματα και τα εργαστήρια!

Να αποσυρθεί το έγγραφο του Πανάρετου
"Ύστερα από έντονες διαμαρτυρίες ενδιαφερομένων σχετικά με την επιλεκτική επίσπευση ή μη των διαδικασιών εκλογής ή εξέλιξης μελών ΔΕΠ εκ μέρους των αρμόδιων πανεπιστημιακών οργάνων σε τμήματα στα οποία επίκεινται εκλογές προέδρων και προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας, παρακαλούμε να μεταθέσετε χρονικά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών (π.χ. συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων, ορισμό τριμελών εισηγητικών επιτροπών, κρίση κλπ.) μέχρι την ανάδειξη των προέδρων των οικείων τμημάτων της νέας ακαδημαϊκής περιόδου». Αυτό αναφέρει το έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας.
Το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΠΘ αποφάσισε να εισηγηθεί στο υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων να αποσύρει το σχετικό έγγραφο και να αναλάβει τις ευθύνες του πριν δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή στα πανεπιστήμια της χώρας λόγω της παράβασης των νόμιμα προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμιών.
Όπως εξηγεί στη "Μ" ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γ. Παντής, "υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προσφύγουν εναντίον των πρυτανικών αρχών όσοι θίγονται. Όπως καταλαβαίνετε, το πανεπιστήμιο βρίσκεται μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα".
Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι βρίσκονται και οι πρόεδροι των ΤΕΙ. Μιλώντας στη "Μ" ο πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παύλος Καρακολτσίδης, εξήγησε ότι θα πρέπει να αποσυρθεί αυτή η απόφαση. Σε ό,τι αφορά το θέμα της καταβολής των μισθών των έκτακτων εκπαιδευτικών στο ΤΕΙΘ, ο κ. Καρακολτσίδης διευκρίνισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η εξόφληση Δεκεμβρίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση για το εαρινό εξάμηνο. "Εάν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας για τη ροή της χρηματοδότησης το επόμενο διάστημα, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά".

Δεν υπάρχουν απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας
Την ώρα που όλα δείχνουν πως η διαμάχη μεταξύ πανεπιστημιακών και καθηγητών ΤΕΙ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, εκπαιδευτικοί 407 που εργάζονται στα πανεπιστήμια καλύπτοντας πάγιες ανάγκες, έκτακτοι στα ΤΕΙ και 800 μέλη ΔΕΠ που αναμένουν την τοποθέτησή τους συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το υπουργείο Παιδείας.
"Συναντηθήκαμε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Β. Παπάζογλου, όμως δεν λάβαμε απαντήσεις σε κανένα από τα θέματα που τέθηκαν, διότι, όπως μας εξήγησε, δεν υπάρχει σαφής εικόνα ούτε για τον αριθμό των εκτάκτων εκπαιδευτικών που θα εργαστούν στα ΤΕΙ ούτε για τον αριθμό των 407 που θα διδάξουν στα πανεπιστήμια, παρόλο που το καλοκαίρι τα ΑΕΙ προκηρύσσουν τις θέσεις για αυτή την κατηγορία διδασκόντων. Σε ό,τι αφορά τους 800 διοριστέους-μέλη ΔΕΠ, οι πληροφορίες είναι ότι θα γίνουν ορισμένες τοποθετήσεις εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες τμημάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος, ενώ θα έχει περάσει τη διαδικασία κρίσης, ενδέχεται να βρίσκεται σε αναμονή για διορισμό ακόμη και τέσσερα χρόνια", εξηγεί στη "Μ" ο εκπρόσωπος των διδασκόντων σε ΑΕΙ με το π.δ. 407 Παναγιώτης Σωτήρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου