Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Σε περιπέτειες το ΤΕΙ Κρήτης- Επίσχεση εργασίας των εκαιδευτικών

Πηγή:Νέα TV
Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από τις 30 Μαρτίου , οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Κρήτης προχωρούν σε Επίσχεση Εργασίας, διαδοχικά για τα 19 Τμήματα Εκπαίδευσης του Ιδρύματος, ενώ ουσιαστικά επίκειται η διακοπή πρακτικά όλων των μαθημάτων στο ΤΕΙ Κρήτης λόγω αποκλειστικής διδασκαλίας των περισσότερων μαθημάτων από Έκτακτο ΕΠ ή συνδιδασκαλίας με Μονίμους στα Εργαστηριακά Μαθήματα.
Σύμφωνα και με ανακοίνωση του Προέδρου του Ιδρύματος , Βαγγέλη Καπετανάκη, οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί προβαίνουν στην ενέργειά τους αυτή μετά από αδιάλειπτες αλλά άκαρπες προσπάθειες της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι. και των συλλογικών φορέων τους για να πληρωθούν δεδουλευμένα 4 μηνών: Από τον Δεκέμβριο 2010 (και το Δώρο Χριστουγέννων 2010).
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος:
Οι Έκτακτοι Εκπαιδευτικοί μας προσφέρουν άνω του 75% του εκπαιδευτικού έργου στο ΤΕΙ Κρήτης, λόγω έλλειψης Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού. Η κατάσταση είναι παρόμοια στα υπόλοιπα 14 ΤΕΙ της χώρας.
Από τον Ιούλιο 2010 στάλθηκε αίτημα από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για τον αριθμό των Εκτάκτων Εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, για το Ακαδημαϊκό έτος 2010-11. Η υπογραφή της Π.Υ.Σ., παρά τις επικοινωνίες, οχλήσεις, πιέσεις, έγγραφά μας κ.ά. από το περασμένο Φθινόπωρο ακόμη εκκρεμεί!
Χωρίς αυτή την Π.Υ.Σ. το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εγκρίνει όλες τις δαπάνες του ΤΕΙ Κρήτης, με αυστηρή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, δεν εγκρίνει τις πληρωμές αυτές. Αυτό μας είναι κατανοητό.Τα αντίστοιχα κονδύλια υπάρχουν βέβαια στους κωδικούς δαπανών του Ιδρύματος, όπως και τα σχετικά ποσά στο Ταμείο του, ενώ και οι καταστάσεις δεδουλευμένων έχουν αποσταλεί από εμάς στο Ελεγκτικό Συνέδριο προ πολλού.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2005 υπάρχει ουσιαστικά εξαιρετική συνεργασία και εργασιακή ειρήνη με τους Εκτάκτους Εκπαιδευτικούς του ΤΕΙ Κρήτης και πραγματική προσφορά τους στην Εκπαίδευση και την Έρευνα. Σε αυτό σίγουρα συμβάλλει (1) η κατά προτεραιότητα διασφάλισης των κονδυλίων αμοιβών τους από τις Διοικήσεις του ΤΕΙ, (2) η μεγαλύτερη δυνατή αμεσότητα διεκπεραίωσης των υποθέσεών τους από τις υπηρεσίες μας και ασφαλώς (3) η δική τους διάθεση προσφοράς στην εκπαίδευση και τα υψηλά κατά περίπτωση προσόντα τους.
Αυτό σήμερα διαταράσσεται στο ΤΕΙ Κρήτης, που όπως είναι πλατειά γνωστό, έχει τη μεγαλύτερη συνέπεια από όλα τα ομότιμά του Ιδρύματα στο συγκεκριμένο θέμα. Η διακοπή των μαθημάτων μας και οι κινητοποιήσεις των Έκτατων Εκπαιδευτικών θα αναδείξουν το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.
Κάποιοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους 16.000 περίπου τακτικά φοιτούντες φοιτητές του ΤΕΙ Κρήτης και τους γονείς τους γιατί έχασαν αυτό το διδακτικό εξάμηνο. Οι φοιτητές μας θα έχουν κάθε λόγο να κινητοποιηθούν για να το αποτρέψουν. Η τοπική κοινωνία θεωρεί ότι το ΤΕΙ Κρήτης δεν πληρώνει το Έκτακτο ΕΠ για δικούς του λόγους. Όμως αυτό δεν είναι βέβαια αλήθεια. Από σήμερα, εφόσον ερωτηθούμε, είμαστε υποχρεωμένοι να περιγράψουμε την πραγματικότητα, για την μη υπογραφή της ΠΥΣ. Η ευθύνη για το ιδιαίτερο σοβαρό αυτό ζήτημα δεν είναι πλέον στη δική μας περιοχή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου