Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ανοιχτή επιστολή των καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Πηγή:esosonline
Προς Τους φοιτητές μας, τις οικογένειές τους και την κοινή γνώμη 
Αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με πρώτα θύματα τους ίδιους τους φοιτητές μας. 

Τους περασμένους δυο μήνες κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων οι συνάδελφοί μας έκτακτοι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία. 
Οι συνάδελφοι έκτακτοι καθηγητές έχουν υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, επιλέγονται με ουσιαστική διαδικασία αξιολόγησης, ύστερα από δημόσια ανοικτή προκήρυξη και μέσω συμβάσεων καλύπτουν πάγιες διδακτικές ανάγκες του Ιδρύματος (χωρίς το δικαίωμα της μονιμοποίησης όπως συνέβη με ορισμένες άλλες κατηγορίες συμβασιούχων του Δημοσίου). Για να γίνει κατανοητός ο σημαντικός ρόλος τους και η αναγκαιότητά τους για τη λειτουργία του ιδρύματος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί αποτελούν τα ¾ του συνόλου των εκπαιδευτικών του ΑΤΕΙΘ. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαχρονικής έλλειψης μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και λόγω των μαζικών πρόσφατων συνταξιοδοτήσεων με το παράλληλο πάγωμα των νέων διορισμών. 
Οι έκτακτοι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τον απλούστατο λόγο ότι παραμένουν απλήρωτοι για σειρά μηνών. 
Τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχουν συνεχείς περικοπές στον προϋπολογισμό του ΑΤΕΙΘ, όπως άλλωστε και στο σύνολο των ΑΕΙ, αλλά και όλων των φορέων του δημοσίου τομέα. Η Διοίκηση του ΑΤΕΙΘ προχώρησε για το εαρινό εξάμηνο σε δραματική μείωση των συμβάσεων έκτακτων εκπαιδευτικών. Ακόμη όμως και για τους λίγους που ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρξουν χρήματα για την πληρωμήτους. Οι εξελίξεις αυτές έχουν ως αποτελέσματα τη δραματική υποβάθμιση της ακαδημαϊκής διαδικασίας και ειδικότερα:
  • την σχεδόν πλήρη αδυναμία λειτουργίας των εργαστηρίων,
  • την αδυναμία παρακολούθησης της πρακτικής άσκησης των φοιτητών μας
  • την αδυναμία εκτέλεσης ερευνητικού έργου
για να μην αναφερθούμε, βεβαίως, στην επιβάρυνση των μόνιμων εκπαιδευτικών, οι μισθοί των οποίων έχουν επίσης περικοπεί 
Η κατάσταση αυτή μοιραία θα επιφέρει παράταση της διάρκειας σπουδών του κάθε φοιτητή, που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της οικογένειάς του. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τις ρυθμίσεις που αφορούν στα συγγράμματα, στη σίτιση στη στέγαση, στη έξοδα μετακίνησης, γενικά σε όλα τα ζητήματα της σπουδαστικής μέριμνας καθώς επίσης και τη φημολογούμενη επιβολή διδάκτρων, φοβόμαστε ότι πολλοί από τους φοιτητές μας θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους 
Γενικότερα, υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ), έχει επισημάνει τους τεράστιους κινδύνους του επικείμενου νέου νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, που ειδικά στην περίπτωση των ΤΕΙ, πρόκειται να επιφέρουν καταστροφές διότι:
  • θίγεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης,
  • καταργείται το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων,
  • καταργείται η υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί την ανώτατη εκπαίδευση, και εξαναγκάζονται τα Ιδρύματα να αναζητήσουν πόρους από επιχειρήσεις – χορηγούς,
  • καταργείται η έννοια του επιστημονικού αντικειμένου ανά τμήμα και αντικαθίσταται με διάσπαρτες, ασαφείς γνώσεις και δεξιότητες που οδηγούν σε αποφοίτους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Ειδικότερα τα ΤΕΙ υποβαθμίζονται και πάλι σε σχέση με τα Πανεπιστήμια ενώ για πολλά από αυτά κρίνεται και η ίδια η ύπαρξή τους 
Φοβόμαστε ότι η κρίση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, θα οδηγήσει στην καταβαράθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα οι επερχόμενες γενεές να το πληρώσουν πολύ ακριβά. Αν στο όνομά της κρίσης πληγεί η ποιότητα της εκπαίδευσης, θα δημιουργηθεί μία γενιά ημιμαθών και «ημιεκπαιδευμένων» πτυχιούχων, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με ελάχιστη ζήτηση από την αγορά εργασίας, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό όσων έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό ή στα ιδιωτικά κολέγια 
Εμείς οι μόνιμοι καθηγητές του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης που για πολλά χρόνια παλέψαμε για την αναβάθμισή του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης δηλώνουμε ότι αισθανόμαστε βαριά την ευθύνη απέναντι στους φοιτητές μας και στις οικογένειές τους 
Δεν βρισκόμαστε σε αντίθεση με κανένα συνάδελφο εκπαιδευτικό, σε όποια θέση και αν βρίσκεται, είτε σε θέση διοίκησης είτε σε θέση μονίμου είτε σε θέση εκτάκτουΩς ακαδημαϊκοί δάσκαλοι έχουμε πλήρη συναίσθηση ότι την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση της χώρας μας έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών και η τρόικα που έφεραν να μας διοικεί.
 Δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των απλήρωτων έκτακτων συναδέλφων μας. Εκφράζουμε τη συναδελφική μας αλληλεγγύη στους συνδικαλιστές των εκτάκτων συναδέλφων, πρωτίστως σε όσους μετά τις κινητοποιήσεις, έχουν χάσει τελείως τη δουλειά τους, αλλά και σε όσους έχουν παραμείνει με περικοπές στις πενιχρές και αβέβαιες, ούτως ή άλλως, αποδοχές τους.  
 Καλούμε όλους τους συναδέλφους μονίμους και εκτάκτους, τους φοιτητές μας και όλους όσους αντιλαμβάνονται το ρόλο που μπορεί να παίξει η ανώτατη εκπαίδευση στην έξοδο της χώρας μας από την κρίση, να συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε και να παλέψουμε για:
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν
  • Πτυχία με μορφωτική αξία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα
 Απαιτούμε από την πολιτεία
  • Έκτακτη επιχορήγηση των ΤΕΙ για την πληρωμή των δεδουλευμένων των έκτακτων συναδέλφων
  • Να προχωρήσουν οι διορισμοί του εκλεγμένου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και να προκηρυχθούν οι απαραίτητες νέες θέσεις για να μην κινδυνεύει η υπόσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας


Πέτρου Χρήστος
                                                
Κοτταράς Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου