Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Χάνεται ένα τμήμα ΤΕΙ στα Γρεβενά

Πηγή:medianews.gr
Περισσότερος ορατός από ποτέ, για να μην πούμε σχεδόν βέβαιος, είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθεί οριστικά ένα από τα τρία Τμήματα του Παραρτήματος Γρεβενών του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, αφού όλα δείχνουν ότι το Τμήμα ¨Διοίκηση Συστημάτων Εφοδιασμού¨ οδεύει οριστικά προς συγχώνευση με το Τμήμα ¨Διοίκησης Επιχειρήσεων¨ της Κοζάνης. Μάλιστα, ήδη υπάρχει σχετική απόφαση από τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, η οποία έχει διαβιβαστεί και προς το Υπουργείο Παιδείας, που είναι και αυτό που θα πάρει και την τελική απόφαση.
Το συγκεκριμένο θέμα και το αβέβαιο μέλλον του τμήματος, το είχε αναδείξει αρχικά η «Πρωϊνή» από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν και φιλοξένησε συγκεκριμένη δήλωση του Προϊσταμένου του Τμήματος κ. Γιώργου Χιωτίδη, ο οποιος είχε δηλώσει πως κατέθεσε προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΙ τη πρόταση της συγχώνευσης, η οποία έγινε δεκτή από το ΔΣ και απέμεινε να εγκριθεί και από τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος. Τότε είχε δηλώσει στη «Πρωϊνή» ο κ. Χιωτίδης τα εξής:
«Πράγματι έγινε αυτή η εισήγηση από τη δική μου πλευρά προς το Συμβούλιο του ΤΕΙ, το οποίο και την ενέκρινε. Η οριστική απόφαση όμως θα παρθεί από τη Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος.
Εγώ κατέληξα σ᾽ αυτή την εισήγηση όχι μόνο λόγω του μικρού αριθμού των εγγεγραμμένων σπουδαστών, αλλά και του ελάχιστου αριθμού των ενεργών σπουδαστών, που δεν ξεπερνάει τα 7 άτομα (2 σπουδαστές από πέρυσι και άλλοι 5 φέτος).
Μέχρι τώρα  δεν υπήρχαν προβλήματα λειτουργίας δεδομένου ότι υπήρχαν συνδιδασκαλίες με τα άλλα δύο τμήματα. Από φέτος όμως ξεκινούν τα μαθήματα ειδικότητας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσληφθούν 20 καθηγητές που θα διδάσκουν μόλις 7 σπουδαστές.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό προκαλεί και μεγάλο οικονομικό κόστος για το κεντρικό ίδρυμα, αλλά δεν είναι καλό και για τους ίδιους τους σπουδαστές. Από εκεί και πέρα, όπως προείπα, καλείται η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ να λάβει την τελική απόφαση την οποία και θα καταθέσει στο ΥΠΕΠΘ και το υπουργειο είναι αυτό που θα αποφασίσει οριστικά.
Θεωρώ ότι η Γενική Συνέλευση θα δεχθεί την εισήγησή μου, ενώ και το ΥΠΕΠΘ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα επιζητά κάτι τέτοια, στα πλαίσια της μεταρυθμιστικής της πολιτικής με φόντο την οικονομική κρίση».
Μετά από δύο περίπου εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 14 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Γρεβενών, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε Νομάρχη και νυν Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, ευρεία σύσκεψη φορέων με αποκλειστικό θέμα το συγκέκριμένο ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκε ξεκάθαρα η άποψη πως θα υπάρξει συντονισμός δράσεων για την αποτροπή της κατάργησης του τμήματος. Έγινε μάλιστα λόγος για Πανγρεβενιώτικο Αγώνα, ενώ είχε εκδοθεί και το ακόλουθο ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
"Εν όψει της φημολογούμενης κατάργησης των Τ.Ε.Ι. Γρεβενών, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός αυτό καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει μία τυχόν τέτοια απόφαση στην τοπική κοινωνία αποφασίζουμε από κοινού την έναρξη συντονισμένου Πανγρεβενιώτικου αγώνα και δράσεων προς αποτροπή αυτού του κινδύνου. Καλούμε τον Βουλευτή Γρεβενών κ. Αθανάσιο Χαντάβα, ο οποίος συμμετέχει έντονα στην κοινή μας αυτή αγωνία, να ηγηθεί κάθε προσπάθειας της συντονιστικής επιτροπής του αγώνα που δεσμευόμαστε να αναλάβουμε για την διατήρηση των Τ.Ε.Ι.. Γρεβενών τα οποία -ας σημειωθεί- διαθέτουν ένα υπερσύγχρονο και ολοκαίνουργιο κτίριο."
Οι συμμετέχοντες:
Νομάρχης Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης
Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γεώργιος Νούτσος
Πρόεδρος Ε.Β.Ε. Γρεβενών κ. Νικόλαος Ράμμος
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών κ. Χρήστος Παρασκευαΐδης
Πρόεδρος Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών-Ειδών Εστίασης-Κέντρων Ψυχαγωγίας Ν. Γρεβενών κ. Γρηγόριος Τσαπατσάρης.
Νέες δηλώση
του κ. Χιωτίδη
Σήμερα, λοιπόν η «Πρωϊνή» επαναφέρει το θέμα, φιλοξενώντας νέες δηλώσεις του κ. Χιωτίδη που δείχνουν ότι πλέον ¨έχει μπει το νερό στο αυλάκι¨ για τη συγχώνευση του τμήματος. Σύμφωνα με τον κ. Χιωτίδη, η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι η εξής: « Ως Προϊστάμενος του Τμήματος έκανα προς το ΔΣ του ΤΕΙ, ως όφειλα, τη συγκεκριμένη εισήγηση, για τους λόγους που σας είχα αναφέρει. Το Συμβούλιο του ΤΕΙ παρέπεμψε το θέμα στη Γενική Συνέλευση, γιατί η κατάργηση ή δημιουργία ενός τμήματος είναι θέμα στρατηγικής σημασίας και ως τέτοιο καλείται να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ. Πράγματι, στη Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου τέθηκε το θέμα και σχεδόν ομόφωνα (υπήρξε μία μόνο λευκή ψήφος) η Γενική Συνέλευση έκανε δεκτή την εισήγησή μου. Αυτή η απόφαση διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΠΘ και πλέον αναμένουμε την απόφαση του Υπουργείου, που είναι και το αρμόδιο να αποφασίσει οριστικά. Εκτιμώ, με δεδομένες και τις συνθήκες που επικρατούν (οικονομική κρίση κλπ), ότι το ΥΠΕΠΘ όχι μόνο θα εγκρίνει την πρόταση της Γενικής Συνέλευσης, αλλά θα το κάνει μετά χαράς. Η οριστική απόφαση του ΥΠΕΠΘ αναμένεται πριν από την ανακοίνωση των Μηχανογραφικών των φετινών εξετάσεων».
Δείγμα της βεβαιότητας που υπάρχει ότι η πρόταση της Γενκής Συνέλευσης του ΤΕΙ θα γίνει δεκτή, όπως μας είπε ο κ. Χιωτίδης, είναι και το γεγονός ότι οι λιγοστοί σπουδαστές του τμήματος ενημερώθηκαν ότι σε περίπτωση που δεν θελήσουν να πάνε στη Κοζάνη (στο συγχωνευμένο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων), έχουν την επιλογή να πάνε στο αντίστοιχο Τμήμα ¨Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού¨ που εδρεύει στη Θήβα.
Ανοίγει ο Ασκός
του Αιόλου;
Επί της ουσίας τώρα και με βάση όλα τα παραπάνω, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η κατάργηση-συγχώνευση του ενός από τα τρία Τμήματα ΤΕΙ της πόλης μας δε θα  επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τη τοπική κοινωνία, με δεδομένο ότι πράγματι αυτό το τμήμα δεν κατάφερε να προσελκύσει σοβαρό αριθμό σπουδαστών, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι εγγεγραμμένοι φοιτητές να είναι περίπου 70, όμως οι πραγματικά ενεργοί φοιτητές, αυτοί δηλαδή που παρακολουθούν τα μαθήματα, να μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά και ίσως στη πορεία οι αρνητικές επιπτώσεις να ¨αγγίξουν¨ και τα άλλα δύο τμήματα ΤΕΙ της πόλης μας. Αυτό που θα πρέπει να προκαλέσει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, κάτι που είχε επισημανθεί και στη προαναφερόμενη σύσκεψη στη Νομαρχία, είναι ότι η κατάργηση του ενός τμήματος, ενδεχομένως θα  ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την κατάργηση όλου του παραρτήματος, στα πλαίσια των  προθέσεων του ΥΠΕΠΘ να προχωρήσει σε σχετική μεταρρύθμιση, τύπου Καλλικράτη, και στην εκπαίδευση, η οποία θα στοχεύει στη μεταφορά δεκάδων τμημάτων της Περιφέρειας σε διαφορετική πόλη, σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, αλλά και σε «μετακομίσεις» καθηγητών σε άλλα ιδρύματα.
Άλλωστε τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί και ελέω Μνημονίου και οικονομικής κρίσης, οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις αποτελούν και με τη βούλα ¨αγαπημένες¨ λέξεις του ΥΠΕΠΘ και βρίσκονται συνεχώς στο προσκήνιο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ανα το Πανελλήνιο.
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος που ενισχύει την ανησυχία είναι το γεγονός ότι αν τελικά συγχωνευθεί το Τμήμα ¨Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού¨, αυτομάτως τα Γρεβενά παύουν να διαθέτουν πλέον Σχολή ΤΕΙ (για την ύπαρξη Σχολής απαιτούνται τρία Τμήματα).
Κατά συνέπεια, γίνεται πιο εύκολος ο δρόμος και για μελλοντικές καταργήσεις, με το πρόσχημα της μη ύπαρξης σχολής. Θυμίζουμε ότι στη σύσκεψη του Δεκεμβρίου στη Νομαρχία, έγινε αναφορά σε κάποιες πληροφορίες που θέλουν τη Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας σε συνεργασία με το Υπουργείο, να προωθεί το ερχόμενο καλοκαίρι την μεταφορά των παραρτημάτων των Γρεβενών και της Φλώρινας στη πόλη της Κοζάνης και την παραμονή μόνο του Παραρτήματος της Καστοριάς στη θέση του. «Η πρώτη φάση αυτού του σχεδιασμού είναι και η κατάργηση του ενός Τμήματος των Γρεβενών, ώστε να μην υπάρχει σχολή στα Γρεβενά.», είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά.
Ώρα επαγρύπνησης και, κυρίως, διεκδικήσεων
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω, η τοπική κοινωνία πλέον δεν θα πρέπει να βρίσκεται απλά σε επαγρύπνηση, αλλά να προχωρήσει σε συντονισμένες κινήσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην χαθεί εν ριπή οφθαλμού ένα κεκτημένο που με κόπους και θυσίες απέκτησε η πόλη μας. Μάλιστα, αυτή η κινητοποίηση θα πρέπει να έχει διεκδικητικό χαρακτήρα.
Δηλαδή, δεν θα πρέπει να εστιάσει στη διατήρηση του συγκεκριμένου τμήματος. Έτσι κι αλλιώς, πράγματι αυτό το τμήμα δείχνει να μην έχει μέλλον, με βάση το περιορισμένο ενδιαφέρον των σπουδαστών. Κατά συνέπεια, ίσως θα πρέπει να υπάρξει η συγκατάθεση της τοπικής κοινωνίας ως προς τη συγχώνευσή του, με τη βασική και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση όμως να αντικατασταθεί από ένα άλλο τμήμα με περισσότερες προοπτικές. Και εδώ ακριβώς είναι και η ουσία της όλης υπόθεσης.
Να υπάρξει συντονισμένος και Πανγρεβενιώτικος Αγώνας για την αντικατάσταση του ¨προβληματικού ¨ τμήματος. Πρόκειται για μία διεκδίκηση που μόνο ουτοπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και μάλιστα υπάρχουν και αρκετά σημαντικά επιχειρήματα που θα αποτελέσουν ισχυρά διαπραγματευτικά ατού, με πρώτο και καλύτερο το πλεονέκτημα του νέου υπερσύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζει πλέον το Παράρτημα του ΤΕΙ, στη Μυρσίνα. Δηλαδή, με δεδομένο και το τεράστιο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Κεντρικό ΤΕΙ στη Κοζάνη, να διεκδικήσουμε ένα βιώσιμο Τμήμα, γιατί όχι και ολόκληρη Σχολή, έτσι ώστε και το Κεντρικό ΤΕΙ να αποσυμφωρηθεί και η τοπική κοινωνία να βγεί κερδισμένη αλλά και οι σπουδαστές να αποκτήσουν ένα καλύτερο επίπεδο σπουδών σε ένα σύγχρονο κτίριο.
Για να βρει όμως πρόσφορο έδαφος αυτή η διεκδίκηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συστράτευση όλων.
Από τους θεσμικούς φορείς και τους αιρετούς εκπροσώπους τους, μέχρι τους Συλλόγους, τα Σωματεία και όλους τους πολίτες κατ´επέκταση.
Και αυτό είναι ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί.  ''Πρωϊνή" Γρεβενών

Σχόλιο: Αλοίμονο πως να μη τα επιζητά (sic) κάτι τέτοια.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου