Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Δελτίο Τύπου Πρωτοβουλίας Μελών ΔΕΠ Υπό Αναμονή Τοποθέτησης

Λάβαμε δι' αλληλογραφίας και αναρτούμε
Πρωτοβουλία Μελών ΔΕΠ
Υπό Αναμονή Τοποθέτησης
Α-Λέκτωρ
Πληροφορίες:
Ευγενία Γραμματικοπούλου
Τηλ. 6977220995
Κάρολος Καβουλάκος
Τηλ. 6945957794
e-mail: alectures@gmail.com
www.lecture.jimdo.com
Αθήνα 28 Μαρτιου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων καθυστερεί αδικαιολόγητα τους διορισμούς των νόμιμα εκλεγμένων μελών διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, με αποτέλεσμα 800 και πλέον επιστήμονες (υπολογίζεται να φτάσουν τους 1.200 ώς το τέλος του έτους) να τελούν υπό καθεστώς ομηρείας και ερευνητικής καθήλωσης. Η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί πολλαπλά και κρίσιμα προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των ΑΕΙ όσο και στα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Οι μεν σχολές αδυνατούν να καλύψουν τις διδακτικές και ερευνητικές ανάγκες τους, μαθήματα εκλείπουν από τα προγράμματα σπουδών ή τα επιφορτίζονται επιστήμονες παραπλήσιων ειδικοτήτων (έπειτα και από το σημαντικό κύμα εξόδου του 2010 ενόψει του νέου συνταξιοδοτικού και τις πρόσφατες περικοπές πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες στα Πανεπιστήμια). Οι δε αδιόριστοι πανεπιστημιακοί ταλανίζονται από πολύχρονη επιστημονική, οικονομική και ψυχολογική φθορά.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι σχετικές πιστώσεις εγκρίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό πριν την προκήρυξη της θέσης μέλους ΔΕΠ και βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τους τετραετείς προγραμματισμούς των ΑΕΙ (2009-2012). Συνεπώς, η καθυστέρηση της δημοσίευσης των ΦΕΚ για περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έκδοση των πρυτανικών πράξεων διορισμού δεν είναι μόνο αδικαιολόγητη αλλά και παρακωλύει την υλοποίηση των προγραμματισμών αυτών.
Με την επέκταση της αναλογίας μία πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και στον τομέα της Παιδείας, αναιρέθηκαν οι πρότερες δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Πανάρετου ενώπιον του Κοινοβουλίου για τακτοποίηση των εν λόγω διορισμών μέσα στο 2011 σε δύο φάσεις, την άνοιξη και τον Αύγουστο. Εξάλλου, σε πρόσφατες απαντήσεις τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι ερωτηθέντες υφυπουργοί (Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών) απλώς αναφέρονται στους διορισμούς που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2010, επικαλούνται τις απαιτήσεις του Μνημονίου και αφήνουν να εννοηθεί, όταν δεν το δηλώνουν ρητά, ότι η απόφαση σχετικά με τους επόμενους διορισμούς δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους!
Με αλλεπάλληλες επιστολές μας, έχουμε ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ, διαφάνεια μέσω δημοσιοποίησης των ονομάτων και της σειράς διορισμού των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, και ρητές δεσμεύσεις ως προς τον χρόνο και τον αριθμό διορισμών. Μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει. Αντιθέτως, κάθε τόσο διαρρέουν αντιφατικές φήμες και διαδόσεις που μαρτυρούν την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των ιθυνόντων είτε την πλήρη απροθυμία τους να επιλύσουν με τη δέουσα σοβαρότητα την καθόλα δυσλειτουργική κατάσταση που έχουν δημιουργήσει. Η πολιτική του ΥΠΔΒΜΘ θέτει σε κίνδυνο τον χαρακτήρα και τις προοπτικές της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα απαξιώνει το έργο μιας γενιάς νέων επιστημόνων που έχουν εκλεγεί σε θέσεις ΔΕΠ εδώ και δυο χρόνια.
  Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την άνευ προηγουμένου επικίνδυνα επιθετική και απαξιωτική στάση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΔΒΜΘ απέναντι στα Πανεπιστήμια, τους λειτουργούς τους, την έρευνα και βεβαίως τους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς (εξοντωτική υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, αιφνιδιαστική κατάργηση υποτροφιών κ.ά.). Μοιραία, κρατώντας τους στο κατώφλι των Πανεπιστημίων χωρίς κανένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα τοποθέτησης, η ηγεσία του υπουργείου δείχνει στους νέους έλληνες επιστήμονες τον δρόμο της αναγκαστικής εξόδου από τη χώρα, επιτείνοντας το ήδη υπάρχον και λίαν επικίνδυνο σε περιόδους κρίσης πρόβλημα της «διαρροής εγκεφάλων».
Έχουμε επίγνωση ότι ζητάμε τα αυτονόητα, εξ ου και δεν στερούμαστε της αλληλεγγύης σημαντικού μέρους της επιστημονικής κοινότητας: στις 09/02 αναρτήσαμε στο διαδίκτυο ένα κείμενο συλλογής υπογραφών (http://www.gopetition.com/petition/42790.html) για τον άμεσο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2.400 υπογραφές, πανεπιστημιακών ή μη, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ που εκκρεμούν από το 2009-
2010.
Συνάντηση της συντονιστικής επιτροπής της Πρωτοβουλίας μας με την πολιτική
ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ.
Εφεξής υιοθέτηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά τους διορισμούς μελών ΔΕΠ.
Καλούμε τις Πρυτανικές Αρχές, τους συναδέλφους-μέλη ΔΕΠ, τα συλλογικά και συνδικαλιστικά όργανα των ΑΕΙ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κάθε έλληνα πολίτη να στηρίξουν και να συμμετάσχουν στον αγώνα μας, που είναι αγώνας υπέρ της διασφάλισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης και της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου