Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Σωματείο Συμβασιούχων Α.Π.Θ. ΚΟΙΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ όλων των σωματείων 15/2/2011, αίθουσα τελετών, 9:30 πμ

Πηγή:http://somateio-id.web.auth.gr/wordpress/?p=725
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι
Η λυσσαλέα επίθεση σε κάθε δικαίωμα και κατάκτησή μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με άξιους υποστηρικτές τη ΝΔ αλλά και το ΛΑΟΣ, έχει βάλει πλώρη να ξεθεμελιώσει ο,τι έχει απομείνει σε εργασιακό, ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία.
Περικοπές σε μισθούς – συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περικοπές σε παροχές υγείας, χαράτσια στα νοσοκομεία, συνεχείς αυξήσεις σε βασικά αγαθά διαβίωσης (από το σουπερ μαρκετ μέχρι τη βενζίνη και τα διόδια, το ρεύμα, το πετρέλαιο θέρμανσης) και η λίστα δεν έχει τέλος. Ειδικά στο χώρο του πανεπιστημίου η διαβούλευση για το νέο νόμο πλαίσο είναι αποκαλυπτική. Πρόθεσή τους είναι να φτιάξουν το πανεπιστήμιο – επιχείρηση που αποστολή του θα είναι να παρέχει φτηνές υπηρεσίες στο μεγάλο κεφάλαιο και στις επιχειρήσεις του, τσακίζοντας παροχές και δικαιώματα της ακαδημαϊκής κοινότητας  είτε πρόκειται για φοιτητές είτε για εργαζόμενους. Ειδικά για τους υπαλλήλους, ο καθορισμός βασικού μισθού από την πολιτεία και η διαμόρφωσή του από κει και πέρα ανάλογα με τις προθέσεις και τις δυνατότητες του κάθε ιδρύματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μονιμότητα καταργείται και ο μισθός μειώνεται (αποτελεί προϋπόθεση για τη μονιμότητα η πληρωμή από το δημόσιο ταμείο).
Σε ρότα κόντρα στα συμφέροντά μας κινείται και η επιχειρηματολογία από πλευράς της πρυτανείας. Ο πρύτανης προέβαλε δύο άξονες προς υπεράσπιση – το «αυτοδιοίκητο» του πανεπιστημίου και το «δημόσιο χαρακτήρα» της εκπαίδευσης. Εμείς προφανώς συμφωνούμε με το πρώτο επί της αρχής – αν και θέλει πολλή προσοχή ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή και ο έλεγχος από κάθε ομάδα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Διαφωνούμε με το δεύτερο καθώς οι διεκδικήσεις μας δεν χωράνε στο «δημόσιο χαρακτήρα». Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση στους κόλπους της. Άλλωστε αυτός ο θολός «δημόσιος χαρακτήρας» χωράει και την κατάργηση της μονιμότητας (ο πρύτανης δήλωσε ότι δεν είναι κατ? ανάγκη κακή η πληρωμή από το πανεπιστήμιο…), χωράει εργολαβικούς, συμβασιούχους, διδακτρα. Με λίγα λόγια χωράει τη λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
Η επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει. Ήδη στους σχεδιασμούς τους αλλά και στην ημερήσια διάταξη είναι νέα αντιλαϊκά, δυσβάσταχτα μέτρα που θα μας βουλιάξουν στην εξαθλίωση. Σε έναν αντίπαλο με σχέδιο, μέθοδο και αποφασιστικότητα να σε τσακίσει (τέτοιος αντίπαλος είναι η τάξη που υπερασπίζονται η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της) θα πρέπει να απαντήσεις με σχέδιο, οργάνωση, αποφασιστικότητα. Δεν αρκούν οι σπασμωδικές αντιδράσεις, δεν έχει θέση η παραίτηση και η απογοήτευση. Χρειάζεται απεμπλοκή και καταδίκη των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των εργατοπατέρων που υπονομεύουν και ξεπουλάνε τους αγώνες μας (ακόμα και το τελευταίο «επεισόδιο» με την προκήρυξη απεργίας από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι αποκαλυπτικό – η προκήρυξη απεργίας για της 10/2 από συνδικάτα / ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και την ΑΔΕΔΥ για να έρθει μετά η ΓΣΕΕ και να μεταθέσει για τις 23/2).
Ο μόνος δρόμος είναι η οργανωμένη αντίσταση και πάλη. Μαζικοποίηση και ταξικός προσανατολισμός στα σωματεία και στους συλλόγους εργαζομένων. Δουλειά συνάδελφο το συνάδελφο ώστε όχι μόνο να ενημερωθεί αλλά και να πειστεί για την αποτελεσματικότητα της οργανωμένης δράσης. Σ’ αυτή την κατεύθυνση συντονίζουμε τη δράση μας με άλλους συλλόγους εργαζομένων, με τους συλλόγους των φοιτητών. Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις αυτές, να συμμετέχουν. Είναι πρώτα δικές μας διεκδικήσεις. Καλούμε τους διοικητικούς και όλους όσοι εργάζονται στα ΑΕΙ, τους  φοιτητές και σπουδαστές, το ριζοσπαστικό κομμάτι των εκπαιδευτικών, σε συμπόρευση με το Π.Α.ΜΕ. για να οργανώσουμε και να κλιμακώσουμε την πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές. Να μη νομιμοποιήσουμε το στημένο θέατρο των δήθεν «διαβουλεύσεων», να απαιτήσουμε να μην περάσουν οι σχεδιασμοί του κεφαλαίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Να παλέψουμε για την Παιδεία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι, η νεολαία και όχι τα μονοπώλια. Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία.
Διεκδικούμε:
-   Να μην περάσει ο νέος Νόμος-Πλαίσιο
-    Μόνιμη και σταθερή δουλειά του διοικητικού και λοιπού προσωπικού, μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων και όσων εργάζονται στις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης.
-   Έξω οι επιχειρήσεις από τις Σχολές, την έρευνα, καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση της Παιδείας
-    Όχι στο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων. Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
-    Σταθερή και μόνιμη, αποκλειστική απασχόληση του εκπαιδευτικού προσωπικού.
-    Ενιαία προγράμματα σπουδών ανά επιστημονικό αντικείμενο, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Όχι στην αξιολόγηση και πιστοποίηση Τμημάτων, προγραμμάτων σπουδών και πτυχίων
-    Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μετά το πέρας του Ενιαίου Δωδεκάχρονου Σχολείου. Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές με το 12χρονο σχολείο.
-    Ούτε ευρώ από την τσέπη των φοιτητών για σίτιση-στέγαση-μεταφορές-αναλώσιμα. Μηνιαίο επίδομα 600 ευρώ για όσους φοιτητές δεν τα βγάζουν πέρα. Διευκολύνσεις και στήριξη στους εργαζόμενους φοιτητές.
Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία στις 23 του Φλεβάρη και στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ.
Το ΔΣ του σωματείου συμβασιούχων έργου και ΙΔΑΧ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου