Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!

πηγή  www.iskra.gr

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,  ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ!
Εν μέσω βίαιων συγκρούσεων αστυνομικών με διαδηλωτές ενέκρινε το βρετανικό κοινοβούλιο την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση!
Την Πέμπτη παρουσιάστηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο  προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων των πανεπιστημίων, ενάντια στο οποίο πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα σειρά από μαζικές διαδηλώσεις στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις.
Χιλιάδες διαδηλωτές (μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι) είχαν  συγκεντρωθεί από το πρωί στο κεντρικό Λονδίνο, τη στιγμή που μεγάλος αριθμός αστυνομικών έχει ακροβολιστεί στην περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο. Οι  αστυνομικές δυνάμεις, έφιππες και πεζές,  προσπάθησαν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές από το να πλησιάσουν στο κοινοβούλιο με χρήση γκλομπς και χημικών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά  πολλοί από τους διαδηλωτές!
altΤο επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά το βράδυ της Πέμπτης. 
 ***Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο της Heather Sharp από το BBC κι εδω μαρτυρίες φοιτητών κι εργαζομένων που συμμετείχαν στις διαδηλωσεις.  

  



Παραθέτουμε ακολούθως σχετικό άρθρο του Μιχάλη Τρίκκα από την  ΑΥΓΗ (09.12.2010)
alt"Πάρτε τα λεφτά από τους τραπεζίτες" γράφει το πλακάτ στα χέρια του Βρετανού φοιτητή που συμμετείχε χθες με χιλιάδες άλλους σε μία ακόμη διαδήλωση κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η οποία μεταξύ άλλων τριπλασιάζει τα δίδακτρα των Πανεπιστημίων.







ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ!
Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν και χθες σε πολλές πόλεις της Βρετανίας, την παραμονή της παρουσίασης στο Κοινοβούλιο νομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων τον τριπλασιασμό των πανεπιστημίων διδάκτρων.
Οι διαδηλωτές φοιτητές οργάνωσαν ψεύτικες πανεπιστημιακές τάξεις μπροστά στα Πανεπιστήμια και σε σταθμούς του μετρό στο Λονδίνο και στη Σκωτία, όπου χιλιάδες φοιτητές αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και διαδήλωσαν στο Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη.
Το κυβερνητικό σχέδιο αφορά μόνο την Αγγλία, αλλά οι φοιτητές των αυτόνομων βρετανικών περιοχών διαδήλωσαν σε ένδειξη συμπαράστασης και για την άσκηση περισσότερων πιέσεων στην κυβέρνηση του Λονδίνου.
Η χθεσινή ημέρα κινητοποιήσεων ήταν η τέταρτη μέσα στον τελευταίο μήνα και πραγματοποιήθηκε την παραμονή της σημερινής συνόδου της Βουλής των Κοινοτήτων όπου θα παρουσιαστεί το κυβερνητικό σχέδιο. Κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα Πέμπτη σε όλη τη χώρα. Η εκπαιδευτική μεταρρίθμιση που προωθεί η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων Δημοκρατών προβλέπει την αύξηση των διδάκτρων από το πλαφόν των 3.290 λιρών (περίπου 4 χιλιάδες ευρώ) ετησίως σε 9.000 λίρες (περίπου 11 χιλιάδες ευρώ).

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ
Αν κάποιοι αντιδρούν σήμερα δυναμικά στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αυτοί δεν είναι άλλοι από τους φοιτητές. Πριν καλά καλά κοπάσουν οι κινητοποιήσεις της γαλλικής νεολαίας, ένα νέο κύμα διαμαρτυρίας κατά των ριζικών περικοπών στην εκπαίδευση υψώνεται στη Βρετανία, την Ιταλία αλλά και στη χώρα μας.
Η ιδιότητα του φοιτητή δεν είναι βέβαια ταυτόσημη με τον ριζοσπαστισμό, υπενθυμίζει ο Γκάρι Γιουνγκ στην εφημερίδα "Γκάρντιαν". Όπως και κάθε τι άλλο, η πολιτική ταυτότητα των νέων που περνούν τις πύλες ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος διαμορφώνεται από την εκάστοτε συγκυρία. Και ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι στη μεγάλη απεργία του 1926 στη Βρετανία, η κύρια δεξαμενή του απεργοσπαστικού μηχανισμού ήταν ο φοιτητικός κόσμος.
Τι γίνεται σήμερα; Η ανεργία στις τάξεις των νέων σπάει κάθε ρεκόρ. Στην Ισπανία το σχετικό ποσοστό φτάνει το 43%, στην Ελλάδα το 30%, στην Ιταλία το 26% και πάει λέγοντας. Και δεν είναι μόνο ο μακροχρόνιος αποκλεισμός από την εργασία εκείνος που προκαλεί τη δυσφορία. Είναι η στέρηση ακόμη και της ελπίδας την ώρα που ενα κεκτημένο αιώνων απειλείται. Αν προχωρήσουν οι "εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις" που σχεδιάζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, το δικαίωμα στην εκπαίδευση θα πάψει να είναι καθολικό και θα αφορά πια μόνο εκείνους που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσουν.
Το ένα τρίτο των Βρετανών φοιτητών προέρχεται σήμερα από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Οι συγκεκριμένοι φοιτητές εργάζονται περισσότερες από 20 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους για να καλύψουν τα ήδη υψηλά έξοδα των σπουδών τους. Η αύξηση στα δίδακτρα που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση Κάμερον πυροδοτώντας τις φοιτητικές κινητοποιήσεις καθιστά ακόμη και αυτή την προσπάθεια περιττή. Ποιοι θα είναι σε θέση να δαπανήσουν 9.000 λίρες τον χρόνο για να σπουδάσουν;
Οι νεανικές εξεγέρσεις ξεσπούν με σχετική ευκολία, αλλά σπάνια κλονίζουν το σύστημα, είναι η σπίθα αλλά όχι η φλόγα, παρατηρεί ο Γιουνγκ. Η οικονομική ζωή μιας χώρας δεν θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα αν οι πανεπιστημιακές σχολές παραμείνουν κλειστές. Αν κάτι επομένως φοβίζει την εξουσία στις κινητοποιήσεις των φοιτητών, αυτό δεν είναι άλλο από τη μεταδοτικότητά τους, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος της "Γκάρντιαν". Το ενδεχόμενο όλη αυτή "η ενέργεια, ο ενθουσιασμός, η μαχητικότητα, η οργή και η θορυβώδης δύναμη να αρχίσουν κάποια στιγμή να καίνε και σε όλους εμάς".

altΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ!
Η λιτότητα ενώνει φοιτητές, καλλιτέχνες μετανάστες: Έξω από το θέατρο Σκάλα του Μιλάνου φοιτητές και μαθητές που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και εβδομάδες διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην Παιδεία που ψήφισε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Το βράδυ, στο ίδιο σημείο, οι νέοι συγκρούονταν με τους καραμπινιέρους. Δίπλα τους μετανάστες που διαμαρτύρονται για τους ρατσιστικούς νόμους που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και εργαζόμενοι στο θέατρο, καθώς ο νέος προϋπολογισμός περικόπτει σχεδόν κατά 40% τα κονδύλια για τη Σκάλα αλλά και γενικά για τον πολιτισμό. Αλλά και μέσα στο θέατρο, που χθες είχε πρεμιέρα για τη νέα σεζόν (με τις "Βαλκυρίες" του Βάγκνερ), ο μαέστρος Ντανιέλ Μπαρενμπόιμ κατήγγειλε τις περικοπές καταχειροκροτουμενος από το κοινό αλλά και από τον παριστάμενο πρόεδρο της δημοκρατίας Τζορτζιο Ναπολιτάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου