Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

«Επιβολή στρατιωτικού νόμου» στα Πανεπιστήμια


ΣΑΝ ΧΟΥΑΝ.-- Στις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων στο Πουέρτο Ρίκο, η κυβέρνηση απαντά επί της ουσίας με την επιβολή «στρατιωτικού νόμου»....
Για πρώτη φορά από το 1981, η αστυνομία, πάνοπλη με αρκετές μονάδες περιλαμβανομένων και των ειδικών μονάδων καταστολής, από τα μεσάνυχτα της προηγούμενης Πέμπτης, έχει εισβάλει και καταλάβει επ' αόριστο την κεντρική Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο - UPR στο Ρίο Πιέδρας, αλλά και δέκα εκ του συνόλου των 11 πανεπιστημιακών συγκροτημάτων, καθώς η παρουσία της «εγγυάται τα δικαιώματα αυτών που επιθυμούν να προσέλθουν στα μαθήματα», όπως δήλωσε ο γενικός επιθεωρητής της Πανεπιστημιούπολης και παρά την έκκληση του Πρύτανη να μην «εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο καθώς οι φοιτητές είχαν ήδη αποχωρήσει».
Η «στρατιωτικοποίηση» του Πανεπιστημίου κρίθηκε αναγκαία από τον κυβερνήτη Λουίς Φορτούνιο, μετά τις κινητοποιήσεις των φοιτητών την προηγούμενη βδομάδα, στις 7 και 8 Δεκέμβρη, όπου εξαιτίας της καταστολής της αστυνομίας εξελίχθηκαν σε συγκρούσεις και οδομαχίες.
Το πρωί της Τρίτης, 7 Δεκέμβρη, οι φοιτητές δημιούργησαν κλοιό αποκλεισμού γύρω από το πανεπιστήμιο, ξεκινώντας το προαναγγελθέν διήμερο μπλοκάρισμα οι φοιτητές κατόρθωσαν με αυτόν τον τρόπο να κλείσουν 10 από τα 11 τμήματα του πανεπιστημίου του Σαν Χουάν, στο οποίο φοιτούν πάνω από 65.000 φοιτητές. Τότε έγινε η επίθεση της ιδιωτικής ασφάλειας του Πανεπιστημίου και όταν ο στόχος δεν επετεύχθη κλήθηκε η αστυνομία. Τότε δόθηκε και η διαταγή κατάληψης του Πανεπιστημίου από την αστυνομία, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Λουίς Φορτούνιο ανακοίνωσε την απαγόρευση οποιουδήποτε τύπου διαμαρτυρίας που θα διέκοπτε την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου, καθώς και την υποχρεωτική νόρμα της πλειοψηφικής στήριξης οποιασδήποτε διαμαρτυρίας, για να θεωρηθεί νόμιμη. Η Σύγκλητος δεν αποφάσισε ακόμα αν θα εφαρμόσει αυτό το νέο νόμο, μετά την απότομη διακοπή της συνεδρίασής της στις 11 Νοέμβρη.
Η ουσία της επιβολής του «στρατιωτικού νόμου» είναι η καταστολή κάθε διαμαρτυρίας ενάντια στα προγράμματα περικοπών και κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι φοιτητές δεν πτοήθηκαν από την καταστολή και δεν έχουν ενδώσει στις απειλές και τους εκβιασμούς και ψήφισαν σχεδόν ομόφωνα την έναρξη κινητοποιήσεων και καταλήψεων - από χθες, 14 Δεκέμβρη μέχρι επ' αόριστο - για την οριστική ανάκληση του μέτρου της επιβολής διδάκτρων 800 δολαρίων ετησίως, από την 1/1/2011. Οι κινητοποιήσεις αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεων των 61 ημερών της προηγούμενης άνοιξης, που είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή άρση των μέτρων για τις περικοπές και την αύξηση των διδάκτρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια έχει απαγορευτεί με τη «συμφωνία για την πολιτική της μη σύγκρουσης», μετά τις συνεχείς εισβολές της αστυνομίας κατά τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στα τέλη της δεκαετίας '70 και αρχές του '80. Τότε η αστυνομία εισέβαλε και καταδίωκε σε ένοπλες επιχειρήσεις που περιελάμβαναν και αληθινά πυρά, τους φοιτητές ακόμη και στους δρόμους της πόλης, με αποτέλεσμα θανάτους αλλά και δεκάδες τραυματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου