Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τελεσίγραφο από τα ΤΕΙ

πηγή: Ελευθεροτυπία

Για «ανοιχτά ιδρύματα σε μη λειτουργία» μιλούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ και εκπέμπουν για ακόμη μία φορά σήμα κινδύνου για το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η δραστική μείωση του έκτακτου προσωπικού αμέσως μετά την άγρια περικοπή των προϋπολογισμών.
Ηδη το ΤΕΙ Αθήνας, ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, προειδοποιεί με αναστολή λειτουργίας αν το υπουργείο Παιδείας «δεν αντιμετωπίσει άμεσα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι επανειλημμένες περικοπές ανθρώπινου δυναμικού και δαπανών», ενώ οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ αποφάσισαν κινητοποιήσεις στις 5 και 9 Οκτωβρίου.
Ο ελάχιστος αριθμός πιστώσεων που μόλις εγκρίθηκαν για συμβασιούχους και έκτακτους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (250 και 1.300 αντιστοίχως) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τις διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Η μείωση έχει φτάσει σε αρκετές περιπτώσεις έως 70% και 80%. «Θέλουμε να προλάβουμε τις δυσμενείς καταστάσεις και όχι να δημιουργήσουμε εντυπώσεις» επισημαίνει η σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ στην επιστολή-έκκληση που έστειλε στην υπουργό Παιδείας, προκειμένου να συναντηθούν και να συζητήσουν τα οξύτατα πλέον προβλήματα των ιδρυμάτων. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ΤΕΙ λόγω του νέου νόμου, είναι αρνητική και έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα. Η χρηματοδότηση των ΤΕΙ και ο αριθμός των εκτάκτων όπως καθορίστηκε με την ΠΥΣ δεν συνηγορούν υπέρ της απρόσκοπτης εκπαιδευτικής λειτουργίας τους. Μιλάμε πλέον για ανοιχτά ΤΕΙ σε μη λειτουργία. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών τους, όταν αυτές αντιστοιχούν σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτόν που καθορίστηκε».
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας κ. Νίνος σε πολύ πιο σκληρούς τόνους κατηγορεί την υπουργό, η οποία παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ιδρυμάτων «εμμένει σε αποφάσεις που προκαλούν σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα», και ρωτά για την τύχη του (ανενεργού) ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό κάθε ιδρύματος σχετικά με τα κονδύλια για το έκτακτο προσωπικό. Η περίπτωση πάντως του ΤΕΙ Αθήνας είναι ενδεικτική. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, φιλοξενεί 28.000 φοιτητές, ο προϋπολογισμός του μειώθηκε κατά 60% και φέτος εγκρίθηκαν για το ίδρυμα μόλις εννέα θέσεις επιστημονικού προσωπικού.

Νέο συλλαλητήριο
Χθες φοιτητές διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο στο οποίο έχουν προαναγγείλει τη συμμετοχή τους και μαθητές. Στις διαδηλώσεις της 5ης Οκτωβρίου πάντως όλη η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας απ' όλες τις βαθμίδες θα είναι παρούσα. Ολοι οι κλάδοι έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, μαζί φοιτητές και μαθητές. 

Σχόλιο: Ιδού οι ανοιχτές σχολές της κυβέρνησης....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου