Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Συγχαρητήρια στο ΑΠΘ για την ... προσαρμοστικότητα

Πηγή:Ριζοσπάστης, Alfavita
Κινητικότητα συναίνεσης των «διαφωνούντων» συνομιλητών της κυβέρνησης για το νέο νόμο - πλαίσιο για το Πανεπιστήμιο ΑΕ
Τα ...συγχαρητήρια της υπουργού Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, «έλαβαν» οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για τις θέσεις που κατέθεσαν για την Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τις πρυτανικές αρχές, δήλωσε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό το κείμενο θέσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα και για το μέλλον της ότι ο διάλογος για την Ανώτατη Εκπαίδευση μπαίνει στην ουσία του». Και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώθηκε ότι το ΑΠΘ είναι ένας ακόμα «καλός συνομιλητής» της κυβέρνησης, αφού οι προτάσεις του κινούνται στον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται με το νόμο - πλαίσιο.
Στην πρόταση του ΑΠΘ (την οποία είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές του Δεκέμβρη) δεν κρύβεται η συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας, αφού σε αυτή υποστηρίζει ότι το Πανεπιστήμιο «πρέπει να προσαρμόζεται στις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές, προκειμένου να ανταποκρίνεται με επιτυχία στον εκπαιδευτικό και ερευνητικό του ρόλο». Με λίγα λόγια, συμφωνεί στην προσαρμογή στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και το «νέο» ρόλο του όπως τον οραματίζεται η κυβέρνηση. Τα περί «αξιολόγησης», «αυτοτελούς διεύθυνσης φοιτητικής μέριμνας με ουσιαστικές αρμοδιότητες» σε κάθε ΑΕΙ, εσωτερικών κανονισμών, «ανάπτυξη ιδίων πόρων και εξασφάλιση νέων πηγών εσόδων» ...οδηγούν κατευθείαν στις προτάσεις του υπουργείου.
Εκτός των παραπάνω, το ΑΠΘ προτείνει την κατάργηση του καθεστώτος των συμβασιούχων καθηγητών με βάση το ΠΔ 407 και την αντικατάσταση του με άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης στους πανεπιστημιακούς («Επισκέπτης Καθηγητής», «Ειδικός Διδάσκοντας»)! Το υπουργείο προτείνει αντικατάσταση του καθεστώτος των 407 με τη μετατροπή της βαθμίδας του Λέκτορα σε ελαστική εργασιακή σχέση! Και οι δύο προτείνουν διεύρυνση της ελαστικής απασχόλησης!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι φαίνεται να έχει ξεκινήσει μια κινητικότητα των «διαφωνούντων» συνομιλητών της κυβέρνησης, που οδηγεί απευθείας στην απροκάλυπτη (πλέον) συναίνεση. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε, άλλωστε, ότι «έχουμε μπει στη φάση των συγκεκριμένων προτάσεων σε όλους τους επιμέρους τομείς». Τη Δευτέρα διοργανώνεται κοινή εκδήλωση του ΑΠΘ, του ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου θα μιλήσουν πρυτάνεις των ιδρυμάτων. Ποιο είναι το θέμα της εκδήλωσης; «Πανεπιστήμιο σε διάλογο»...

Σχόλιο: Μπράβο μπράβο κύριε Μυλόπουλε και με τους "χιλιαστές" της Μαριέτας και με τους  "ευπροσάρμοστους" της Αννούλας. Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Γρυσπολάκης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου