Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΣΠ ΤΕΙ: Σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου

 Πηγή : Ριζοσπάστης, Alfavita

Οι «θέσεις» της ΠΑΣΠ ΤΕΙ ταυτίζονται απόλυτα με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Επιπλέον, «ανοίγει» θέμα ...διαχείρισης του ασύλου, ενώ ζητά κατάργηση της μονιμότητας μέχρι και του αναπληρωτή καθηγητή στα ΤΕΙ!
«Συμφωνούμε με το 80% έως 90% των διατάξεων που έχει ο νόμος» δήλωσε, χτες, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ ΤΕΙ, Αλέξανδρος Θεοδωράκος, σε συνέντευξη Τύπου, για το νέο νόμο - πλαίσιο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, στο κείμενο με τίτλο «Θέσεις της ΠΑΣΠ ΤΕΙ για το νέο - νόμο πλαίσιο», που μοιράστηκε, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ προτείνει και μέτρα που η κυβέρνηση δε βάζει «ανοιχτά» στο σχέδιο νόμου που προωθεί!
Ζητά κατάργηση της μονιμότητας στις βαθμίδες του καθηγητή εφαρμογών, του επίκουρου καθηγητή και του αναπληρωτή καθηγητή! Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο γραμματέας της ΠΑΣΠ μίλησε μόνο για «δύο χρόνια μονιμότητας σε αρχική φάση»! Επιπλέον, η ΠΑΣΠ «ανοίγει» θέμα ασύλου, προτείνοντας «απομάκρυνση από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας όλων των Σχολών που υπάρχουν» και «αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη σε οποιονδήποτε πρύτανη ή πρόεδρο δεν αίρει το άσυλο, σε περίπτωση που παρατηρούνται αυτόφωρα αδικήματα». Πρόκειται για «προτάσεις» που έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τη ...διαχείριση του ασύλου, επιδιώκοντας, στην ουσία, την κατάργησή του. Σημειώνεται ότι - τυπικά - ούτε η κυβέρνηση δεν έχει «ανοίξει» - ακόμα - με τέτοιο τρόπο το θέμα του ασύλου!
Κατά τα άλλα - εκτός από μια ...συζητήσιμη διαφωνία στο θέμα της εκλογής της διοίκησης - το κείμενο «θέσεων» της ΠΑΣΠ είναι μια αντιγραφή του σχεδίου νόμου. Συμφωνούν στις προγραμματικές συμφωνίες με τα ιδρύματα, με βάση την «ανταγωνιστικότητά» τους («τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ πολιτείας και του κάθε ιδρύματος», «ανταποδοτικότητα του έργου των ιδρυμάτων» «θέσπιση δεικτών ανταποδοτικότητας μεταξύ πολιτείας και Ανώτατης Εκπαίδευσης»). Ολο το κείμενο αναφέρεται στη σύνδεση των ιδρυμάτων με την «ελεύθερη αγορά» (προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, εκμετάλλευση της έρευνας σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία).
Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ συμφωνεί με τα φοιτητικά δάνεια και με την κάρτα του φοιτητή, που είναι το όχημα για την πλήρη παράδοση της φοιτητικής μέριμνας στους ιδιώτες. Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι προτείνει και δημιουργία Εστιών μέσω Συμβάσεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και αυτοχρηματοδότηση των Εστιών, δηλαδή εκμετάλλευση και του δικαιώματος της στέγασης απευθείας απ' τους ιδιώτες. Επιπλέον, προτείνει και «διευκόλυνση και φοροελάφρυνση των δωρητών», δηλαδή φοροελάφρυνση στους «χορηγούς», που κάνουν και θα κάνουν μπίζνες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Με λίγα λόγια, μιλάμε για μια παράταξη «άξιο» κυβερνητικό εκπρόσωπο στα ΤΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου