Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Μισό εκατομμύριο σε γκάλοπ θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας

Πηγή:tvxs
Σε ακριβές έρευνες της κοινής γνώμης και δημοσκοπήσεις θα προχωρήσει πρώτα το υπουργείο Παιδείας πριν ανακοινώσει διαρθρωτικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της πολιτικής λιτότητας και περικοπών που έχει εξαγγείλει. Την ίδια στιγμή, νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει ότι στο εξής φροντιστήρια θα μπορούν να ανοίγουν και επιχειρηματίες και εταιρείες, κι όχι μόνο εκπαιδευτικοί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
500.000 ευρώ για γκάλοπ θα διαθέσει το υπ. Παιδείας
Τεράστια ποσά από το ΕΣΠΑ για καταγραφή, σχεδιασμό και διαφήμιση εκπαιδευτικών δράσεων θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας, την ίδια στιγμή που άλλοι τομείς εκπαίδευσης υφίστανται δραστικές περικοπές, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ 35ετίας.
Συγκεκριμένα, το ποσό των 500.000 ευρώ θα διαθέσει το υπουργείο για έρευνες θεμάτων παιδείας. Μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί έργα ύψους 200.000 ευρώ, τα οποία έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν ιδιωτικές εταιρείες δημοσκοπήσεων. Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι κάποια από τα έργα για τα οποία έχουν προκηρυχθεί γκάλοπ, όπως το νομοσχέδιο για τη δια βίου μάθηση, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.
Από τα κοινοτικά κονδύλια, ακόμη, προβλέπεται το ποσό των 1.150.000 ευρώ προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να πραγματοποιήσει αξιολόγηση και δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την ειδική αγωγή και την εκπαίδευση. Η πρόσκληση απευθύνεται σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα, αν και το ίδρυμα που θα αναλάβει το έργο διατηρεί τη δυνατότητα α το δώσε σε ιδιωτικό φορέα.
Σημειώνεται, πάντως, ότι για την ειδική αγωγή έχει ξαναπραγματοποιηθεί αξιολόγηση το 2004, ενώ το έργο της αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης στη Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση έχει προκηρυχθεί στο παρελθόν, με μοναδικό αποδέκτη ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Για προκλητική διασπάθιση των χρημάτων του ΕΣΠΑ που είναι κοινοτικά κονδύλια, αλλά και ελληνικά χρήματα» κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, προτάσσοντας το αίτημα να καλυφθούν πρώτα οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και ζητώντας τον αναλυτικό προϋπολογισμό και τα σχετικά τεχνικά δελτία από το αρμόδιο υπουργείο.
Εταιρείες και επιχειρηματίες στα φροντιστήρια
Και επιχειρηματίες θα μπορούν στο εξής να ανοίγουν φροντιστήρια, ενώ μέχρι τώρα η άδεια ήταν προσωπική και δινόταν αποκλειστικά και μόνο σε εκπαιδευτικούς. Αυτό αλλάζει τώρα με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το πολιτικό άσυλο που κατατέθηκε στη Βουλή, στην οποία ορίζεται ότι μπορούν να ιδρύουν φροντιστήρια και νομικά πρόσωπα.
Αυτό σημαίνει ότι επιχειρηματίες, αλλά και εταιρείες εκπαίδευσης από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν στο εξής να ιδρύουν φροντιστήρια στην Ελλάδα. Δεν έχει, όμως, ακόμη διευκρινιστεί αν τα φροντιστήρια με τη νέα μορφή τους θα μπορούν να έχουν πολλαπλές άδειες, να λειτουργούν, δηλαδή, υπό την ίδια διεύθυνση τμήματα ξένων γλωσσών, πληροφορικής ή άλλων διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.
Απόσυρση της διάταξης αυτής ζήτησε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της ότι «η βίαιη φροντιστηριοποίηση της εκπαίδευσης συνιστά άμεσο κίνδυνο για τη μετατροπή του εκπαιδευτικού αγαθού σε εμπορεύσιμο προϊόν και του εκπαιδευτικού λειτουργού σε χειραγωγήσιμο υπάλληλο επιχείρησης υπό την εποπτεία της αγοράς.»

Σχόλιο: Υπάρχει πολιτικό όραμα, πολιτικό σχέδιο, πολιτική βούληση και πολιτικό θάρρος......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου