Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

The Post-Welfare State University Jeffrey J. Williams

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την ιστορική εξέλιξη του αμερικανικού πανεπιστημιου από ιδρύσεως του έως και σήμερα. Περιγράφεται η ανάπτυξή του από το στάδιο του μικρού ιδιωτικού ιδρύματος σε επίπεδο πολιτείας, στο στάδιο της σύμφυσης του με τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα, έπειτα στο στάδιο της μικτής χρηματοδότησης από φοιτητές για το διδακτικό κομμάτι και από το κράτος για τον τομέα της έρευνας, με παράλληλη μαζικοποίηση του πανεπιστημίου, και έπειτα στο στάδιο επικράτησης της κρατικής χρηματοδότησης και στη συνέχεια της σταδιακής μετατροπής του στο σύγχρονο νεοφιλελεύθερο πανεπιστήμιο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πραγμάτευση του ζητήματος του φοιτητικού χρέους, καθώς και η αναφορά ότι το κράτος εγγυάται τους τόκους του φοιτητικού δανείου στις τράπεζες με αποτέλεσμα αυτές να μη χάνουν ακόμα και με τη χρεοκοπία του φοιτητή, ενώ από την άλλη το ποσό χρημάτων που αντιστοιχεί στα δίδακτρα να παραμένει στις πλάτες του αποφοίτητου.
Τέλος πολύ σημαντική η κριτική, και η συστηματοποίηση, της μέχρι τώρα κριτικής στο νεοφιλελεύθερο πανεπιστήμιο, καθώς και η πραγμάτευση των θέσεων από τις οποίες ξεκινά η κάθε οπτική. Αναφέρονται επίσης βιβλία και άρθρα που αποτελούν χαρακτηριστικές μορφές της κάθε οπτικής.
Αν και σχετικά φτωχό ως προς τις προτάσεις του συγγραφέα, ένα άρθρο που αξίζει να διαβαστεί.
Μπορείτε να το βρείτε εδώ
http://www.mediafire.com/?8ydy2sqmow4adkr
Vankas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου