Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Στα ΑΕΙ-ΤΕΙ ο πέλεκυς των συγχωνεύσεων

πηγή: Αυγή
Στεφανάκου Π.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/09/2011
 
Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ πέφτει τώρα ο πέλεκυς των συγχωνεύσεων, ενώ, παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας, συνεχίζεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τη μετάλλαξη της ανώτατης εκπαίδευσης το σταδιακό ξήλωμα της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων με κόψιμο από το τέλος του 2012 όλων των διδακτικών βοηθημάτων!
Μετά τη διαγραφή από τον χάρτη 1.200 σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο σε δεκάδες τμήματα, αλλά και ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, αντικαθιστώντας τον απομακρυνθέντα υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πανάρετο, ζητά από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να του στείλουν μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδά τους, καθώς και για τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν.
Η φόρμα προς συμπλήρωση που εστάλη στα πανεπιστήμια αποτελεί τρανή απόδειξη ότι οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις δεν θα γίνουν με γνώμονα επιστημονικά - παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά με αποκλειστικό σκοπό να μειωθούν κι άλλο οι δημόσιες δαπάνες για την ανώτατη εκπαίδευση.
Με επιστολή του προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ ο Θ. Πάγκαλος, που έχει αναλάβει οδηγός στον οδοστρωτήρα των συγχωνεύσεων, ζητεί από τα ιδρύματα να του υποβάλουν τη... φορολογική τους δήλωση για να κρίνει αν είναι άξια προς επιβίωση ή θα ριχτούν στον Καιάδα των συγχωνεύσεων και το προσωπικό τους θα συμπληρώσει τον έφεδρο στρατό της ανεργίας.

Τα στοιχεία που ζητούνται είναι αυστηρώς οικονομικού χαρακτήρα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητεί να του αναφέρουν τον αριθμό του προσωπικού, πόσοι είναι μόνιμοι και πόσοι απασχολούνται με συμβάσεις διαφορετικής κατηγορίας, ποιες είναι οι αποδοχές του προσωπικού ανά είδος σύμβασης, ποιες δραστηριότητες δημιουργούν έσοδα, τι επιχορηγήσεις λαμβάνουν και τι δάνεια ή άλλες υποχρεώσεις έχουν, τι περιουσία διαθέτουν και ποια είναι τα έσοδα από την εκμετάλλευση αυτής της περιουσίας, τι ακίνητα μισθώνουν και πόσα παίρνουν από τα μισθώματα.
Ο κ. Πάγκαλος θέλει να ξέρει ακόμη και πότε θα λήξουν τα μισθώματα, προφανώς για να εκτιμήσει αν είναι συμφέρουσα η συγχώνευση για τα λογιστήρια...
Το δεύτερο χτύπημα στην ανώτατη εκπαίδευση έρχεται από την υπουργική απόφαση για τον περιορισμό μέχρι την τελική κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος. Πέρυσι η κυβέρνηση περιόρισε αποκλειστικά σε ένα το σύγγραμμα για κάθε μάθημα. Από το 2013 κόβει τα διδακτικά βοηθήματα που έπαιρναν φοιτητές συγκεκριμένων τμημάτων και κοστίζουν πανάκριβα στο εμπόριο.
Η υπουργική απόφαση που υπογράφουν η Α. Διαμαντοπούλου και ο Φ. Σαχινίδης, σε εφαρμογή του νόμου για τη μετάλλαξη της ανώτατης εκπαίδευσης, προβλέπει ότι οι φοιτητές και σπουδαστές δικαιούνται να παραλαμβάνουν διδακτικά βοηθήματα με δαπάνη του Δημοσίου, κατόπιν σχετικής αιτιολογημένης πρότασης της Γ.Σ. του Τομέα και απόφασης του Τμήματος ή του Προγράμματος Σπουδών μόνο για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012.
Ποια είναι τα βοηθήματα που κόβει η κυβέρνηση; Ορίστε ο κατάλογος, όπως ορίζεται, από την υπουργική απόφαση: Τα κλασικά κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής, Λατινικής, Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γραμματείας, οι κώδικες, οι ιατρικοί άτλαντες και τα λεξικά. Επιπλέον, από το τέλος του 2012 κόβεται η διανομή και "των ξενόγλωσσων βοηθημάτων που προμηθεύονται τα τμήματα κατόπιν διαδικασίας διαγωνισμού".
Επιπροσθέτως, σε εφαρμογή του νόμου, βαφτίζεται “σύγγραμμα” και το φθηνό υλικό των ηλεκτρονικών σημειώσεων. Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι προϋπόθεση για τη διανομή ηλεκτρονικών σημειώσεων αποτελεί η προηγούμενη καταχώρισή τους στον γενικό κατάλογο διδακτικών συγγραμμάτων του Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος. Μάλιστα δίνονται και "πουρμπουάρ" στους συγγραφείς που θα προτιμήσουν να δίνουν σημειώσεις αντί για συγγράμματα.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, "στην περίπτωση που παρέχεται το δικαίωμα επιλογής ταυτόχρονα βιβλίων και ηλεκτρονικών σημειώσεων σε ένα μάθημα του προγράμματος σπουδών ο διδάσκων - συγγραφέας των ηλεκτρονικών σημειώσεων δεν δικαιούται αμοιβής, ενώ στην περίπτωση εκείνη που διανέμονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικές σημειώσεις, ο διδάσκων - συγγραφέας δικαιούται αμοιβής για τα συγγραφικά του δικαιώματα"!
Το... πουρμπουάρ ανέρχεται σε ένα ευρώ τη σελίδα. Αλλά προσοχή: Κατά τον υπολογισμό της αμοιβής δεν λαμβάνονται υπόψη οι σελίδες που περιέχουν ηλεκτρονικές παρουσιάσεις...
Τέλος, με την υπουργική απόφαση δρομολογείται η οριστική κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων καθώς ανατίθεται στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες να εμπλουτίσουν τις συλλογές τους με τον απαιτούμενο αριθμό βιβλίων ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των φοιτητών.
Για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξει επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας, που προκειμένου να απαλλαγεί οριστικώς και αμετακλήτως από την ευθύνη της διανομής συγγραμμάτων αναλαμβάνει την υποχρέωση του εμπλουτισμού των βιβλιοθηκών επιβαρύνοντας, για το τρέχον έτος, τον κρατικό προϋπολογισμό με το πόσο των 6.750.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας, τον Ιούνιο του 2012 θα υπάρξει και άλλη υπουργική απόφαση που θα ορίζει αποκλειστικά το θέμα της διάθεσης ηλεκτρονικών συγγραμμάτων. Προφανώς, μέχρι τότε τα έντυπα θα αποτελούν παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου